Tipy, jak pověsit a aranžovat obrazy v interiéru, aby k sobě ladily

Interier 30. července 2020 | 09:58 — Marie Drahá
Obrazy mají v interiéru velký význam. Mohou být skvělým začátkem konverzace a dodají místnosti charakter i styl. V závislosti na tom, jaké si domů vyberete, umožňují experimentovat a vytvářet vlastní příběhy. Velikosti, rámy i náměty je však třeba vhodně zkombinovat.
Další 4 fotografie v galerii
Aby motiv hlavního obrazu co nejvíce vynikl, obklopte jej řadou menších / Pixabay

Velkoformátový obraz představuje v mnoha ohledech nejjednodušší řešení. Na stěně nejlépe vynikne a umisťuje se podstatně lépe než řada menších. Velkoformátová díla nejvíce sluší větším prostorům a místnostem s vysokými stropy. Věší se nejčastěji doprostřed dominantní zdi, nad kuchyňský stůl či pohovku v obývacím pokoji.

Nepodceňujte přípravu a řiďte se pravidly

Pokud se však rozhodnete pro triptych nebo aranžování více obrázků různých tvarů i velikostí, dejte si raději na čas. Předtím, než je začnete připevňovat na stěnu, si je nejdřív rozložte na zem a ujistěte se, že jste s přípravou dostatečně spokojeni. Vyhnete se tak zbytečnému poškození zdi.

Existuje také několik pravidel, která je nutné při aranžování skupiny obrázků dodržet. Platí, že větší obrazy by měly vždy být nahoře nebo uprostřed, ale nikdy ne v nejspodnějších pozicích. Minimálně třetina obrazu by se pak měla nacházet nad průměrnou výškou očí. Úroveň očí se přitom vztahuje na linii vidění osoby s průměrnou výškou, když stojí. A nakonec pár tipů, které se vám mohou při zvelebování interiéru hodit.

Praktické rady, jak vytvořit skupinu obrázků

1. Obrazy stejného tvaru nebo velikosti je nejvhodnější uspořádat do geometrického tvaru - obdélníku nebo čtverce.
2. Různě velké obrazy lze vyrovnat také do tvaru oválu, postupky či podél pomyslné čáry, která vede středem nebo po horní či dolní hraně obrazů.
3. Skupina obrazů nebude působit chaoticky, pokud vyberete rámečky s jednoticím prvkem. Může to být velikost, tvar, barva nebo matování.
4. Jestli chcete zviditelnit motiv většího obrazu, obložte jej z obou stran několika menšími. Lépe vynikne.
5. Jednoduchý minipříběh z obrázků různých velikostí poskládáte, pokud bude jejich jednoticím prvkem středová čára.
6. Obrazů by měl být vždy lichý počet. Když alespoň dva zachovají stejnou velikost, bude kompozice hezky sedět.
7. Sázkou na jistotu je několik různě velkých obrazů postavených nahodile na úzké poličce. Zde můžete kombinovat i tzv. nekombinovatelné.
8. Pozornost upoutají rámečky zaklesnuté do sebe, které na první pohled vypadají jako puzzle. Na stěně umí působit dominantně.
9. Obrazy můžete pověsit odshora dolů nebo naopak a vytvořit z nich postupku. Pozor si však dejte na to, aby nebyly více než čtyři.
10. Nejvýraznější obraz tlumeně rozsviťte. Speciální lampičky se umisťují pod nebo nad obraz a světlo lze vhodně nasměrovat. Dále čtěte: Provoňte si místnost vůní, která se do ní nejvíce hodí. Obýváku svědčí šeřík i vanilka, ložnici zase meduňka.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu