Odpovědi, které byste rádi znali při pořizování manželské postele

Interier 27. září 2020 | 14:00 — Marie Drahá
Najít pohodlnou manželskou postel, na které se oba partneři dobře vyspí a současně zapadne do interiéru ložnice, není jednoduché. I rady zkušených se totiž často míjejí účinkem. Co si pochvalují jiní, rozhodně nemusí vyhovovat vám. Máme pro vás pár tipů, které vám výběr postele značně usnadní.
Další 3 fotografie v galerii
Manželská postel by měla poskytovat komfort oběma partnerům / Depositphotos

Výběr postele má svá pravidla a vybírat je nutné vysloveně podle sebe. Zatímco některý z párů vám bude tvrdit, že se pohodlně vyspí na posteli široké 140 cm, další nedá dopustit na lůžko o čtyřicet čísel širší. Čemu dát přednost? V úvahu je třeba brát velikost pokoje, ale také rozměry obou partnerů. Pokud si nejste jistí, není nic jednoduššího, než si postel na prodejně společně vyzkoušet. Věřte, že i dvacet centimetrů dělá hodně.

1. Jaké zvolit rozměry?

Co se týče délky postele, vybírá se vždy podle vyššího, což bývá obvykle muž. Ideální rozměr tak představuje výška partnera a k ní připočtených 25 až 30 čísel. Neméně důležitá je ale také výška postele, kterou je vhodné vybírat s ohledem na preference partnerů a případné zdravotní potíže. Lze ji také ovlivnit volbou roštu a matrace. Nejmenší doporučená výška z hlediska víření prachu a chladu od podlahy je 30 cm. Aby byl výstup z postele komfortní, je třeba zachovat průchod mezi lůžkem a stěnou nebo skříní alespoň 50 cm.

2. Jaký vybrat materiál?

Pokud chcete, aby vám postel co nejdéle vydržela, vybírejte z kvalitních a odolných materiálů. Nejlepší volbou je dřevěný masiv nebo kov. Důležitá je přitom také kvalita spojů. Manželská postel by měla respektovat styl domácnosti, případně dané místnosti a se zbytkem interiéru perfektně ladit. Dobře proto promyslete i barvu dřeva a případný odstín čalounění. Postel totiž dělá čelo, které je jeho nejvýraznějším designovým prvkem. Poskytuje pocit bezpečí a pohody, navíc izoluje od průvanu. Příjemná textilie v podobě čalounění může být jen příjemným bonusem.

3. S úložným prostorem, nebo bez?

Sáhnout po manželské posteli s úložným prostorem bývá často lákavé. Odborníci však této variantě příliš nakloněni nejsou. Postel s úložným prostorem totiž znemožňuje cirkulaci vzduchu v matraci, která je tak náchylnější k výskytu bakterií a vzniku zápachu. Pokud však doma bojujete s místem a šuplíky či výklopný mechanismus by vám usnadnil skladování ložního prádla, nenechte se odradit. Jen se připravte na to, že budete svou matraci muset větrat o něco častěji.

4. Dvě samostatné matrace, či jednu společnou?

Dvě matrace jsou rozhodně praktičtější na údržbu, protože společný potah v klasické pračce vyprat nelze. Navíc respektují individuální požadavky obou z partnerů, kdy každý může zvolit jiný typ matrace, byť ve stejné výšce. Jedinou nevýhodou může být předěl mezi matracemi, který je však při koupi kvalitních matrací zcela minimální. Společná matrace může být řešením, pokud se například rozhodnete po japonský futon.

5. Co při koupi rozhodně nepodcenit?

Nikdy neutrácejte peníze za postel, která se vikle nebo vrže. Manželská postel by měla být pevná a stabilní. V neposlední řadě také dobře odvětrávaná, což má velký vliv na hygienu spaní. Jestli si potrpíte na opravdový komfort nebo máte kvůli zdraví speciální preference, poohlédněte se po funkcích s plynulým polohováním hlavy, trupu nebo nohou pomocí dálkového ovládání. Dále čtěte: Jak vybrat barvu sedačky, aby se do obývacího pokoje co nejvíc hodila.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu