Aby vám šatní skříň dobře sloužila, je třeba se před jejím pořízení zaměřit na několik věcí

Interier 16. října 2020 | 17:05 — Helena Malá
Šatní skříň se většinou nachází snad v každém bytě. Někdo má tu výhodu, že ji může mít v samostatné šatně, další ji má v ložnici nebo na chodbě. Pokud si pořídíte tu pravou pro vás, usnadní vám tento kousek každodenní oblékání. V opačném případě si domů pořídíte nábytek, který vám bude maximálně zavazet.
Další 3 fotografie v galerii
Kvalitní a praktická šatní skříň je k nezaplacení / Depositphotos

Úkol šatní skříně je jasný, mít kam uložit vaše oblečení a doplňky. Na druhou stranu jde o poměrně velký kus nábytku, který by měl také designově ladit se zbytkem interiéru a v neposlední řadě je třeba vybrat takovou skříň, která vám nebude v bytě překážet. Na co se zaměřit při výběru šatní skříně?

Rozměry

Jde o hlavní parametr při výběru. Zohlednit musíte zejména tyto dva aspekty:

  • velikost místnosti
  • kolik věcí potřebujete uložit

Máte-li malou ložnici, uberte na šířce a hloubce a naopak přidejte na výšce. Čím vyšší nábytek, tím víc úložného prostoru získáte. Do horních poliček je z praktického hlediska vhodnější ukládat mimosezonní věci. Naopak do spodní části si dejte oblečení a boty, které potřebujete mít při ruce.

Orientačně počítejte s tím, že složená trička zaberou kolem 50 cm hloubky a že dlouhé kabáty, šaty a sukně potřebují alespoň 150 cm na výšku.

Materiál

Moderní šatní skříně se vyrábějí většinou z lamina, k dostání jsou ale také z dřevěného masivu. Dřevo je odolné, stabilní a má dlouhou životnost. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena a o něco vyšší nároky na péči. Lamino vyjde levněji a máte na výběr z více barev a designů.

Se zrcadlem, nebo bez

To, zda zvolíte šatní skříň se zrcadlem, nebo naopak bez něj, záleží čistě na vás. Obě varianty mají svá plus i minus. Díky zrcadlu nemusíte odbíhat do jiné místnosti zkontrolovat svůj outfit. Opticky zvětšuje prostor a celkově ho prosvětluje. Nevýhodou zrcadla je však možné rušení během spánku. Dejte ho pro jistotu dál od postele. Další možností je zrcadlová stěna na vnitřní straně dvířek.

Vnitřní uspořádání

Pozornost věnujte také vnitřnímu uspořádání skříně. Záleží na tom, jaké oblečení, obuv a doplňky chcete ukládat a jakým způsobem je organizovat. Vše by mělo mít své pevné místo. Měli byste proto dopředu tušit, kolik šatů, halenek, blůzek a košil potřebujete věšet na ramínka či kolik máte triček, mikin a sportovního oblečení, které stačí složit a vyrovnat do komínků.

Ve skříni navíc nemusejí být jen klasické police nebo tyče na ramínka, ale někdy se hodí i vychytávky jako držáky šátků, kravat, kabelek nebo pásků. Máte-li pro změnu větší množství kalhot, oceníte pořadač – tzv. kalhotovník. Existuje ve formě klasického, výsuvného či sklopného systému. K uložení spodního prádla zase dobře poslouží zásuvky a šuplíky. Pro pořádek ve zbytku věcí oceníte i univerzální krabice, košíky, boxy nebo věšáky.

Způsob otevírání

Existují dvě základní možnosti. Klasické stranové otevírání se hodí do větších místností. Po otevření se snadno dostanete i do skrytých rohů. Skříně s posuvnými dveřmi jsou zase skvělé do menších prostorů, kde šetří cenné místo.

Stabilita a kvalita pojezdů

Pohlídejte si také kvalitu pojezdových mechanismů. Budete je používat každý den. Musejí jít snadno otevřít, stejně jako šuplíky. O tom, jak si ve skříni udělat perfektní přehled podle Marie Kondo, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu