I malý obývák může vypadat prostorně. Stačí pár optických triků

Interier 03. února 2021 | 10:06 — Marie Drahá
Majitelé menších bytů si mohou o prostorném obýváku nechat zdát. Zatímco starší generace se do něj občas snaží vměstnat celý svůj život, moderněji smýšlející jedinci dávají přednost vzdušnosti. Využívají přitom triků bytových designérů, které pomohou místnost opticky zvětšit
Další 4 fotografie v galerii
I na malém prostoru se chceme cítit útulně / Depositphotos

Zařídit malý byt vkusně a účelně není jednoduché. Často je nutné dobře zvážit, co v bytě skutečně potřebujete a čeho je naopak lepší se vzdát. Důležité totiž je, abyste se ve své domácnosti cítili co nejlépe. A přeplněný byt se tomuto cíli přiblíží jen stěží.

Světlé odstíny a minimum nábytku

V případě malého obýváku je třeba opatrně zacházet s nábytkem i barvami. U komod a skříní platí, že čím méně, tím lépe. A jednoduché je to také s barvami. Na tmavé byste měli rovnou zapomenout, protože prostor opticky zmenšují. Světlé barvy mu naopak mohou na velikosti přidat. Do menšího obýváku se nejvíc hodí bílá a všechny jemné odstíny. Míchání většího počtu barev se ale raději vyvarujte. Čtyři různé odstíny jsou na malou místnost naprosté maximum.

Světlým odstínům dejte přednost také u nábytku. Chybu neuděláte, pokud se přikloníte k oblejším hranám. Dřevo je možné nahradit sklem nebo moderním plastem, které působí vzdušněji. Pokud je to jen trochu možné, televizi pověste na stěnu. Stolek by zabíral zbytečně místo.

Otevřený prostor a vzdušné závěsy

Zvažte, jestli je nutné mít v místnosti dveře. Stále více domácností dává přednost otevřenému prostoru s minimem příček, který přinese do bytu více světla. Pokoj je vždy možné rozdělit komodou, závěsem či paravánem. Dlouhé závěsy z lehčího materiálu budou slušet také oknům. Na rozdíl od žaluzií prostor opticky rozšíří.

Příliš mnoho dekorací menšímu obýváku nesvědčí, ale zajímavé tapety se bát nemusíte. Umístěte ji však pouze na jednu stěnu a vyvarujte se velkých vzorů a tmavých barev. Někteří odborníci dokonce radí ozdobit dekoracemi strop. Místnost pak podle nich působí větší. Stejně tak se doporučuje umístit naproti okna zrcadlo, které vytvoří iluzi dalšího okna v místnosti.

Ať je podlahy vidět co nejvíc

Spíše než kontrastní světlo nainstalujte do místnosti nástěnná svítidla. Vytvoří jemnou atmosféru a světlo v menším obýváku rozptýlí. Jestli jej bude co nejvíce dopadat na prázdnou podlahu, jen dobře. V případě mini pokojů platí vždy efekt prázdné podlahy. Čím víc jí vidíte, tím je místnost opticky větší. Dále čtěte: Obliba menších kuchyní roste. Některé lze dokonce schovat do skříně.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu