Umí mnohem víc než jen oživit a zahřát. Koberec má i další zajímavé výhody

Interier 16. března 2021 | 13:36 — Marie Drahá
Pořídit si do pokoje koberec? V jeho prospěch často rozhodne zajímavý design nebo tepelný komfort. Nejlepší službu prokáže v obýváku, ložnici a dětském pokoji. Důvodů, proč byste si měli pořídit koberce do interiéru, je však daleko víc.
Další 4 fotografie v galerii
Koberec udrží v interiéru až 25 % tepla / Depositphotos

Omyvatelné podlahy jsou možná v mnoha ohledech praktičtější, koberec však zcela nahradit nedokážou. I z toho důvodu znovu slaví návrat celoplošné koberce, které byly v domácnostech k vidění ještě koncem minulého století. Vítaným kompromisem pak může být trend posledních let: pořízení podlahy a kusových koberců, které lze přemístit kdykoliv a kamkoliv.

Největší výhody koberce

Koberec vybíráme podle typu místnosti, využití i zátěže. Na výběr je z nejrůznějších vzorů i barevných provedení. Klíčovým aspektem je pak materiál, na němž závisí veškeré vlastnosti koberce. A s kvalitou většinou roste i cena. Jedno však mají všechny druhy koberců společné.

Interiéru dodají styl

Vhodně zvolený koberec dokáže v místnosti divy. Pokud máte byt zařízený v neutrálním duchu, můžete si dovolit prakticky jakýkoliv nápaditý design. Koberec může být dominantou místnosti, absolutním solitérem, ale přitom s vybavením místnosti ladit. Zatímco v ložnici najdou uplatnění jemnější odstíny i vzory, do obývacího či dětského pokoje si zkuste všímat spíš sytých barev.

Místnost proteplí

První, co nás v souvislosti s kobercem napadne, je příjemný pocit tepla pod nohama. Koberec zahřeje, když někdo rád jen tak sedí na zemi, ocení jej i rodiče nejmenších dětí, které si na podlaze hrají celé dny. Krom toho má však koberec i skvělé tepelně izolační vlastnosti. Udrží v interiéru až 25 % tepla.

Pro pohodlnější chůzi

Žádná podlahová krytina nenabídne takový komfort jako koberec. Pokud si pořídíte skutečně kvalitní, budete mít pocit, jako byste chodili po mechu. Obvzlášť příjemné jsou koberce s delším vlasem. Existenci koberců v domácnosti kvitují dokonce někteří lékaři. Podle nich jsou šetrnější k chůzi a nenamáhají tolik klouby, což ocení především senioři.

Koberec neklouže

Ve spojitosti se starší generací je třeba zmínit ještě další výhodu koberců v interiéru. Pravdou totiž je, že na rozdíl od řady podlahovin nekloužou. Kdo má problémy s chůzí a potřebuje mít skutečně pevnou půdu pod nohama, protiskluzový povrch v místnosti ocení. Dále čtěte: Jak snadno a rychle provonět zapáchající koberec.

Tlumí pády a izoluje

Koberce mají výborné izolační vlastnosti, které oceníte ve vícepodlažním domě i v bytovce. V horních patrech tlumí kroky i hluk, který mohou způsobovat děti. Když náhodou zakopnou nebo utrpí pád, měkký povrch náraz trochu zbrzdí.

Snižují prašnost

Poslední benefit koberců vyvrací, že se jich musejí vzdát všichni, kteří trpí alergií na roztoče nebo prach. Skutečnost je totiž taková, že koberce snižují prašnost v domácnosti. Zadržují prach a nečistoty, které se nemají u pevné podlahy kde zachytit. Jakmile se usadí ve vláknech, nemohou se znovu rozletět po místnosti, takže nedráždí sliznici ani dýchací cesty. Samozřejmě je třeba koberce pravidelně vysávat, a to vždy po směru vlasu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu