Nedoceněná hnědá barva a kombinace, které vypadají v interiéru úchvatně

Interier 22. dubna 2021 | 11:05 — Marie Drahá
Šedá, bílá nebo černá převládaly v posledních letech v interiéru nejčastěji. Hnědá se v nich objevovala výhradně v podobě dřeva. Přesto se i tato neutrální barva řadí mezi stálice, která uspokojí i ty nejnáročnější zákazníky. Své místo znovu nachází také v moderních obydlích.
Dalších 5 fotografií v galerii
Hnědá barva se nemusí vyskytovat v interiéru jen v podobě dřeva / Depositphotos

Hnědá je uklidňující barvou, která vnáší do domu pocit bezpečí. Symbolizuje přírodu – nejčastěji půdu a dřevo. Zemité tóny působí v interiéru příjemným a hřejivým dojmem, zejména pokud jsou laděny tón v tónu. Hnědá má širokou škálu odstínů, stačí vybrat ten správný.

Výhodou hnědé barvy je, že se hodí prakticky ke všemu. Je decentní, elegantní a především neutrální. Stejně jako v případě šedé nebo černé je však třeba zvážit, kolik jí v interiéru použijete. Tmavé tóny místnost opticky zmenší, takže sluší spíše prostorným obydlím. Využít je ale můžete také na doplňky, textilie a detaily na dekoracích. Často se objevují v domácnostech v podobě dlažby nebo jednotlivých kusů nábytku.

Stačí vybrat správný odstín a kombinaci

Existuje nekonečný výčet odstínů hnědé. Zatímco v kuchyni a obývacím pokoji nejlépe vyniknou především kakaové tóny, tmavších odstínů se nemusíte bát například v koupelně. Kávová i karamelová barva vás pak nadchnou hlavně v ložnici. Samotná hnědá by však mohla působit v místnosti trochu pochmurně. Dále čtěte: Tipy na různé styly, v jakých si můžete zařídit obývací pokoj.

Hnědá vypadá skvěle s vlastními odstíny, především béžovou nebo také čistě bílou a šedou. Pro oživení se ji ale nebojte zkombinovat s jakýmkoliv pastelovým odstínem. Úchvatně vypadá s pudrově růžovou nebo decentní modrou, vyzkoušet můžete také jemně žlutou, zelenou nebo oranžovou barvu. Chcete mít jistotu, že nešlápnete vedle? Orientujte se podle barevného spektra, které napoví, že barvy ležící vedle sebe jsou v souladu. S odstíny ležícími naproti vytvoříte naopak kontrast.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu