Výběr sedací rozkládací soupravy. Přinášíme několik tipů, které vám tento nelehký úkol usnadní

Interier 14. května 2021 | 17:42 — Anna Novotná
Vybrat správnou rozkládací pohovku, která splní všechna vaše očekávání, může být někdy pěkný oříšek. Jaké by měla mít rozměry, rozkládací mechanismus a matraci? Sepsali jsme pro vás několik tipů, které vám tento nelehký úkol usnadní.
Dalších 10 fotografií v galerii
Design sedaček musí jít ruku v ruce s kvalitním a komfortním provedením / Alax

Ať už bydlíte v malém bytě, nebo jen potřebujete vytvořit prostor pro přespání vašich hostů, rozkládací sedací soupravy jsou trefou do černého. Má-li pohovka plnohodnotně nahradit postel, musí splňovat několik důležitých podmínek. V první řadě se zaměřte na její rozměry. Ideální délka je 200 cm (stejně jako u standardních postelí) se šířkou 160 až 180 cm po rozložení. Do velmi malých prostor můžete pár centimetrů v délce ubrat, ale pozor, ať to nepřeženete. Pokud vám budou nohy čouhat ven přes pohovku, asi se moc do růžova nevyspíte. Budete-li ale vaši pohovku používat jen na občasné přespání, nemusíte se bát pořídit si kousek s kratší délkou i šířkou.

Na co se při výběru zaměřit

Při koupi sedacích souprav byste se měli zaměřit také na výběr matrace. Ideální volbou jsou matrace z polyuretanové pěny s objemovou hustotou minimálně 30 kg/m3. Třeba kvalitní rozkládací sedačky od značky Innovation, které jsou vhodné pro každodenní spaní a mají pětiletou záruku, se pyšní zabudovanými matracemi, které se vám přizpůsobí, a vy si tak užijete ničím nerušený spánek.

Druhou možností jsou matrace schované v zásuvce pod sedací částí, které vyzdvihnete táhnutím za madlo, čímž sedačku rozložíte. Tento typ používá například firma Vitarelax. Jejich výhodou je, že matraci můžete po čase vyměnit. Aby vám matrace vydržela co nejdéle, doporučujeme na ni koupit potah, který zamezí zadržování vlhkosti.

„Design sedaček musí jít ruku v ruce s komfortem a perfektní kvalitou matrací. Všechny naše rozkládací pohovky jsou dodávány s matracemi, které zajišťují jak pohodlné sezení, tak i spaní. U mnoha z nich si můžete zvolit standard komfortu, tedy jestli chcete tvrdší nebo naopak měkké komfortnější spaní. Osobně doporučuji kombinaci taškových pružin a pěny, jejichž výsledkem je přepychové pohodlí, zdravý spánek a jistota, že se vy nebo vaši hosté probudíte svěží,“ prozradil Otto Cabala, ředitel společnosti Alax.

Jaký rozkládací mechanismus zvolit?

Podcenit byste neměli ani výběr rozkládacáho mechanismu. Na trhu existuje několik různých typů a mezi nejrychlejší způsob rozložení patří systém click clack. Už sám název vypovídá, že lůžko vytvoříte jednoduchými pohyby, při kterých sklopíte buď opěrák sedačky nebo zvednete sedací část a zatlačíte ji o opěrku zad, čímž dojde k překliknutí a rozložení pohovky. Pohovky s tímto typem rozkládání v sobě mají zabudovanou kvalitní matraci. Při výběru tohoto systému musíte počítat s tím, že pohovku bude třeba postavit několik desítek centimetrů od zdi, nebo ji při každém rozkládání bude třeba odsunout.

Další variantou je rozklad s celistvou matrací. V tomto případě je matrace ukrytá uvnitř sedačky a jediným pohybem vpřed ji vytáhnete. Díky tomu můžete mít sedačku přisunutou ke zdi. Rozložení, stejně jako složení pohovky do původního stavu, je jednoduché a nezabere více než několik sekund. U tohoto typu zajisté oceníte, že je matrace po složení ukryta a lze na ní klidně nechat prostěradlo. Při dalším rozložení pak stačí jen přinést polštář a peřinu a hurá na kutě.

V portfoliu značky Innovation naleznete také sedačky, u kterých část ložní plochy tvoří zádovou opěrku a na první pohled vypadá jako masivní čelo. Pohovka se přemění na postel, na které se pohodlně vyspí dva lidé, posunutím sedací části a následným sklopením opěráku.

Ať už zvolíte jakýkoliv systém a konstrukci, je důležité, aby byla pohovka stabilní. Pokud se při každém pohybu kýve ze strany na stranu, dejte od ní ruce pryč. Pohovku by měl také zvládnout rozložit jeden člověk. Potřebujete-li na rozložení sedačky armádu lidí, raději se porozhlédněte po jiném kousku.

Kam s ní?

Věděli jste, že jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé pohovku vracejí, je, že se jim nevejde do obývacího pokoje? Než tedy pohovku objednáte a zpečetíte váš osud, pečlivě změřte prostory, které bude sedačka zkrášlovat. Místo můžete ušetřit třeba výběrem rohové sedačky. V potaz také vezměte její využití. Hodláte na ní jen primárně sedět a sledovat televizi, nebo vám zároveň poslouží jako postel pro každodenní spaní? Všechny tyto aspekty musíte vzít v potaz při výběru materiálů a rozměrů. 

Proč byste měli znát hodnotu Martindale

Toto záhadné slovíčko vám prozradí, jakou má textilie schopnost odolat tření. Plstěné kotoučky působí otáčkami a tlakem na povrch tkaniny, dokud nedojde k prvnímu poškození látky, případně do doby, kdy je na látce patrná změna jejího vzhledu. V tu chvíli se kotouč zastaví a zkontroluje se počet otáček (cyklů), které vykonal. Čím vyšší je toto číslo, tím lépe. Již zmíněné pohovky Innovation jsou čalouněné látkami s vysokou hodnotou Martindale, tudíž se můžete spolehnout na jejich odolnost.

Ať už tedy zvolíte sedací soupravu v minimalistickém skandinávském stylu, nebo raději sáhnete po hravějším provedení, ujistěte se, že si pořizujete kvalitní kousek. I ta sebekrásnější pohovka vám nestojí za bolavá záda.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu