Vybíráme tapety. Pár tipů, podle čeho se rozhodovat a jak nesáhnout vedle

Interier 24. června 2021 | 10:40 — Marie Drahá
Rozhodli jste se využít volné dny ke zvelebení svého bytu a přemýšlíte, čím ho ozvláštnit, aby byl skutečně trendy? Tapety jsou hitem posledních let a rozhodně vás nezklamou. Při jejich výběru však nezapomínejte na několik věcí.
Další 4 fotografie v galerii
Výrazné motivy nejlépe vyniknou za čelem postele / Depositphotos

Klasické papírové tapety mohou mít stále pro někoho své kouzlo. Největší oblibě se však těší vliesové tapety. Snadno se nanášejí, udržují a jsou odolné proti oděru, poškrábání i znečištění. Dají se dokonce umýt. Hodí se do obývacího nebo dětského pokoje, také do ložnice. Jedinou nevýhodou je jejich cena.

Materiál volte podle místnosti

O něco levnější vynilové tapety se sice hůře instalují, ale jsou odolné vůči vlhku i vodě. Uplatnění proto najdou v kuchyni nebo v koupelně. V nabídce jsou dále originální textilní tapety, které výborně tepelně i zvukově izolují prostory. Místnost, kam hodláte tapetu použít, hraje tedy při výběru velkou roli.

Další věc, na kterou je potřeba brát zřetel, je množství světla, které do místnosti proudí. Obecně platí, že tmavší pokoj spíše ozdobí projasňující tapeta světlé barvy s menšími motivy nebo vzory. Při dostatku přirozeného světla a ve větších prostorách se tolik omezovat nemusíte. Trendy jsou například tapety s výraznými florálními motivy, které skvěle vyniknou v ložnici za čelem postele a také v předsíni.

S prostorem dokážou kouzla

Tapety jsou také jednou z možností, jak prostor opticky zmenšit, stěnu prodloužit či zkrátit. Máte nízké stropy? Poohlédněte se po tapetě se vzory ve svislém směru, díky nimž budou prostory působit na pohled vyšší. Když chcete kratší stěnu opticky prodloužit, řiďte se naopak opačným doporučením: vyberte tapety se vzorem ve vodorovném směru.

Výběr tapet na internetu je opravdu široký. Jestli se však nechcete zklamat, chystáte se použít více druhů nebo něco speciálního, zajděte se na ni podívat do kamenné prodejny. Tam si na tapetu můžete sáhnout, navíc si budete jisti, že barvy přesně odpovídají vašim představám. V místnosti byste totiž tytéž odstíny měli nechat zopakovat na dalších doplňcích. Dále čtěte: Žlutá a šedá. Barvy interiéru roku 2021, jež symbolizují dokonalou rovnováhu.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu