Zbavte se otravných rybenek jednou a provždy. S těmito tipy to půjde snadno i bez chemie

Interier 26. srpna 2021 | 10:00 — Zuzana Procházková
S rybenkami v domácnosti se setkal téměř každý z nás. Jedná se o drobný bezkřídlý hmyz, který miluje vlhkost a tmu. V určitých situacích se však stává domácím škůdcem, kterého není snadné se zbavit. Proto si ukážeme, jak na ně vyzrát.
Další 3 fotografie v galerii
Rybenka sice nepřenáší nemoci, ale dokáže způsobit velké škody / Depositphotos

Rybenky, drobný stříbrný hmyz připomínající sardinku, jsou pro mnohé nevítaným hostem. Sice nejsou samy o sobě člověku nebezpečné, neboť nepřenášejí žádné nemoci, nekoušou ani nesají krev, přesto však při přemnožení dokáží pořádně potrápit a napáchat škody. Vyskytují se nejčastěji tam, kde je vlhko a tma. Naleznete je proto obvykle v koupelnách, na záchodech nebo ve spížích.

Milují potraviny z cukru nebo škrobu, živí se však také odumřelými kožními buňkami nebo kouskem látky. To je potom problém, protože dokážou zničit například záclonu nebo dokonce i oblečení. Jelikož některé druhy rybenek konzumují papír, můžou vám zničit knihy nebo jiné dokumenty. Proto je potřeba zasáhnout hned, jak na rybenku narazíte.

Udržujte v domácnosti sucho

Prvním krokem k tomu, abyste z domácnosti vyhnali všechny rybenky, je udržování sucha. Rybenky si totiž libují ve vlhku, ale sucho je odrazuje. Větrejte proto důkladně v koupelnách, na záchodech, zkrátka v každé místnosti, kde se udržuje vlhko. S velkou pravděpodobností se rybenky brzy vytratí. Pro jistotu zkontrolujte všechny dírky a jiné mezery například v podlaze nebo mezi kachličkami a zacelte je. Těmito otvory se rybenky nejspíše dostávají k vám do domu.

Pořiďte si difuzéry či vonné svíčky

Rybenky přímo odpuzuje vůně levandule, vanilky nebo citrusů. Proto se těmito vůněmi vybavte. Můžete například nasypat do temných koutů trochu usušené levandule. Stejně tak můžete použít kus pomeranče nebo citronu. Na toaletu nebo do koupelny si pořiďte třeba vonné svíčky, aromatické oleje nebo difuzéry a nechte místnosti provonět. Uvidíte, že po rybenkách nebude ani památky.

Vyrobte bramborovou past

Jak bylo řečeno na začátku, rybenky milují cukry a škroby. Proto je brambora ideální na zhotovení pasti na rybenky. Navíc je to velmi jednoduché. Na plastovou či papírovou podložku nastrouhejte trochu syrové brambory. Umístěte ji tam, kde jste zaznamenali největší výskyt rybenek. Přes noc do pasti všechny rybenky nalezou a máte vystaráno. Ráno past opatrně vezměte a ihned s ní pryč.

Podobnou past si můžete vytvořit i s něčím sladkým, ideálně lepkavým. Například bude skvěle fungovat směs z melasy a octa, kterou stejně tak potřete kus plastové či papírové podložky. Rybenky se na ni rychle nalepí.

Zkuste cedrové hobliny

Posledním tipem k tomu, jak se zbavit rybenek, jsou cedrové hoblinky. Jejich vůni totiž rybenky nenávidí. Proto na všechny místa s nejvyšším výskytem rybenek nasypte bohatě cedrových hoblinek. Zanedlouho už neuvidíte ani jednu rybenku. Tato metoda dělá však nejvíce nepořádku, proto je vhodné ji využít například do sklepů, chodeb či venkovních prostorů. Dále čtěte: Nejoblíbenější stínomilné pokojovky, které rozzáří i ten nejtmavší kout.

Zdroj: dewolf.cz, healthline.com, goodhousekeeping.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu