Vyzrajte nad plísněmi v bytě. Vyzkoušejte černé uhlí, výsledek vás ohromí

Interier 30. září 2021 | 08:32 — Zuzana Procházková
Typické černé tablety k rozkousání na střevní potíže jistě každý zná. Někomu jejich chuť připomíná oříšek, jiní je zase nenávidí. O účincích aktivního uhlí se však nepochybuje. Dokáže absorbovat všechny toxiny ve střevech a zbavit nás trávicích obtíží. Věděli jste však, že tento princip funguje i na plísně v bytě?
Další 3 fotografie v galerii
Aktivní uhlí je skvělým pomocníkem také při úklidu domácnosti / Depositphotos

Aktivní uhlí neboli absorpční uhlí je vyráběno nejčastěji ze dřeva nebo kokosových ořechů. Díky tomu, že má pórovitou strukturu s velkým vnitřním povrchem, je schopno absorbovat velké množství látek. Právě tato vlastnost je hojně využívána v rámci léčby nemocí trávicího traktu, nejčastěji průjmu.

Rozdíl mezi živočišným a aktivním uhlím

V dřívější době se využívalo více živočišné uhlí neboli spodium, které je vyráběno ze zvířecích kostí při vysokých teplotách a bez přítomnosti kyslíku. Jeho vlastnosti jsou totožné s aktivním uhlím. Přesto však, když došlo v poslední letech k velkému boomu bambusového a kokosového aktivního uhlí, které se využívalo k mnoha účelům v kosmetickém průmyslu, bylo od uhlí ze zvířecích kostí upuštěno. I dnes jsou však tyto pojmy stále zaměňovány.

K čemu se aktivní uhlí využívá

A proč aktivní uhlí tak skvěle funguje v domácnosti při uklízení? Je to z toho důvodu, že jeho vysoce porézní struktura na sebe dokáže navázat všechny nečistoty. Díky tomu se černé uhlí hojně využívá například při filtraci vzduchu, vody nebo při čištění odpadních vod. Známé jsou také jeho účinky v oblasti kosmetiky, kdy se aktivní uhlí používá pro bělení zubů nebo jsou z něj vyráběny pleťové masky.

Jak s aktivním uhlím zlikvidovat plísně

Už bylo řečeno, že aktivní uhlí na sebe váže nečistoty a toxiny. Možná jste však nevěděli, že spolu s tím také absorbuje vlhkost. Díky tomu dokáže aktivní uhlí eliminovat jak příčinu, tak i následek plísní v domácnosti. Černé uhlí tedy absorbuje všechnu vlhkost v bytě a zároveň na sebe naváže také spory plísní, které se šíří vzduchem.

Výroba pasty z aktivního uhlí

Abyste s aktivním uhlím zlikvidovali plísně v domácnosti, umístěte jej blízko zdroje a nechte aktivní uhlí pracovat. Pokud však máte plísně rozlezlé po velké ploše, bude zapotřebí vytvořit z černého uhlí pastu a aplikovat ji přímo na postižená místa. Pastu vytvoříte úplně jednoduše, a to smícháním jednoho dílu uhlí se dvěma díly vody. Pastu naneste na plíseň a nechte alespoň 20 minut působit. Poté za pomoci hadříku a vody pastu odstraňte. Nezapomeňte si však během celého procesu vzít ochranné pomůcky, neboť je plíseň velmi agresivní. Nakonec nechte ošetřené místo důkladně uschnout.

Nevýhoda této metody

Jediným nedostatkem této metody zlikvidování plísní v domácnosti je to, že vám po odstranění pasty může na zdi zůstat šedá skvrna. Nicméně je potřeba vzít v úvahu, že odstranění plísně jakýmkoli prostředkem zanechá na zdi nějakou stopu. A rozhodně je lepší volba vydat se přírodní cestou a použít aktivní uhlí než nějaká často používaná agresivní bělidla. Dále čtěte: Pět častých zlozvyků při uklízení domácnosti, se kterými se vyplatí skoncovat.

Zdroj: getgreenbewell.com, moldsafesolutions.com, americonrestoration.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu