Nepodceňujte skvrny u oken. Plíseň se rychle množí a roznáší po celém interiéru. Je nutné zlikvidovat ji hned v zárodku

Interier 03. října 2021 | 16:15 — Anna Novotná
Vzniká nenápadně, pak se ale velmi rychle šíří a špatně se jí zbavuje. Plíseň v domácnosti umí nepěkně potrápit a její spóry chce dýchat asi málokdo. Nejčastěji vzniká u oken, ale objevit se může prakticky kdekoliv. Buďte pozorní a zlikvidujte ji hned v zárodku.
Další 3 fotografie v galerii
Plíseň kolem oken není radno podceňovat / Shutterstock

Vznik plísní se nevyhýbá starým domům a bytům, ale i novostavbám, což může majitele překvapit. Nejčastěji k tomu dochází po instalaci nových oken. Ta stará totiž kvůli nedokonalému nebo poškozenému těsnění přirozeně větrala, čemuž nová okna ze své podstaty brání. Proto je nutné dodržovat několik zásad.

Šetření na nesprávném místě

Stará okna se mění z mnoha důvodů, nejčastěji proto, že už přestala plnit svoji těsnicí funkci. Po montáži nových oken lidé často začnou méně topit a větrat, aby ještě více ušetřili. A to je zásadní chyba. Vlhkost nemá kudy unikat, začíná se srážet a dává základ pro vznik plísní.

Zrádná voda

Každý člen domácnost vyprodukuje denně neuvěřitelné množství vody. U tříčlenné rodiny jde až o 12 litrů vody přeměněné na vzdušnou vlhkost. Připočítat musíme ještě za každou hodinu půl litru až litr vody při vaření, více než litr při koupání nebo sprchování, půl litru při sušení prádla a další například při mokrém vytírání podlahy. To je slušná porce vzdušné vlhkosti, která by neměla zůstat vevnitř.  

Vlhkost se sráží na chladných plochách, nejčastěji na oknech, rámech a parapetech. K tomu dochází ve vlhkých místnostech s nedostatečným vytápěním a větráním, ale také při mrazech i v poměrně suchých místnostech. Prevence spočívá v řádném větrání a topení. Mnoho lidí se bojí, že větráním přijdou o teplo v domácnosti, proto větrají co nejméně. To je však chyba a omyl zároveň. Při rychlém a důkladném vyvětrání se vzduch rychle vymění a čerstvý vzduch se opět velmi rychle ohřeje. Nehledě na zdravotní prospěšnost větrání, o které píšeme zde.

Jak správně větrat

Ideální větrání byste v zimě měli provádět dvakrát až třikrát denně, kdy všechna okna a balkonové dveře otevřete dokořán na 7-10 minut. Podle odborníků je to dostatečný čas, aby se v domácnosti vyměnil všechen vzduch při minimálních tepelných ztrátách. Nevhodné je zimní větrání sklopnými okny, kterými se místnost vyvětrá až zhruba za hodinu, což vede k tepelným ztrátám a následným problémům s vlhkostí.

Prevence a odstranění plísní

Orosená okna pravidelně utírejte suchým hadříkem nebo papírovými utěrkami. Jestliže zaznamenáte vznik plísně, pusťte se nekompromisně k její likvidaci. Rozhodně ji neodstraňujte mechanicky. Její spóry by se rychle rozšířily a plíseň by se mohla objevit i na dalších místech. Nebojte se ani skvrn na stěnách. Po postříkání speciálními přípravky rychle zmizí. S výběrem vám poradí v drogerii. Zeptat se můžete i na prostředky, které působí preventivně proti opakovanému vzniku plísní.

Zdroj: Modernize.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu