Pokojovky, které dokáží hojně růst i bez světla a dostatku vody. Hodí se nejen do stinných koutů a pokojů bez oken

Interier 14. října 2021 | 10:27 — Kateřina Kofroňová
Máte doma nedostatek světla, nebo jsou ve vašem obydlí dokonce pokoje bez oken? A i přesto byste chtěli mít kolem sebe krásné zelené rostliny, ale myslíte si, že to není možné? Omyl! Existuje mnoho rostlin, které jsou schopny přežít i s minimálním osvětlením. Rozzáří každý prostor a navíc vám doma vyčistí vzduch.
Další 3 fotografie v galerii
Některé pokojové rostliny jsou na péči opravdu nenáročné a zvládne je každý / Pexels

Většině pokojových rostlin vyhovuje alespoň několik hodin denního světla, ale pak jsou tady i rostliny, které jsou velmi přizpůsobivé a daří se jim i u okna orientovaného na sever nebo ve stinném koutě. Takové rostliny jsou pak velmi odolné a navíc vyžadují jen minimální péči. Co víc si přát?

Tchynin jazyk

Tato rostlina je, co se týče náročnosti na péči, jasným favoritem. Je dostatečně odolná, aby snesla jak nepravidelné opečovávání, tak nedostatek světla. Říká se, že kromě přemokření a promrznutí snese snad úplně všechno. Je také známá jaho hadí rostlina.

Zamiokulkas

Rostlina pocházející z Madagaskaru je ideální rostlinou pro zapomětlivé zahradníky, jelikož snese nepravidelnou zálivku a hojně se jí daří i na stinných stanovištích. Její lesklé, smaragdově zelené listy se množí sice pomalu, ale dorůstají až do metrové délky, a to i ve zhoršených podmínkách.

Horská palma

Oštěpuška neboli chamedorea sličná se dokáže přizpůsobit téměř jakémukoliv vnitřnímu prostředí. Jediné, co netoleruje, je přemokření. Pokud ji přelijete, bude to mít za následek zežloutnutí listů, které nakonec opadají. Díky svému horskému původu nevyžaduje přímé světlo.

Dracena

Její výrazně klenuté listy s dramatickými pruhy, které se táhnou po celé délce rostliny, na ní zkrátka milujeme. A to není jediný důvod, proč si ji pořídit do svého domova. Pomalu, ale jistě nám poroste v jakémkoliv prostředí, a to i pokud nebude mít dostatek světla a dopřejeme jí jen minimum zálivky.

Kořenokvětka (aspidistra)

Rostlina z čeledi chřestovitých se jinak nazývá domácí štěstí a má pro své označení pádný důvod. Kdo by totiž nebyl šťastný, kdyby si domů pořídil krásnou rostlinu, která mu poroste i téměř bez světla a vody. Dále čtěte: Pokojovky, které by v domácnosti neměly chybět. Přitahují totiž štěstí a bohatství.

Zdroj: gardenguides.com, gardentherapy.ca.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu