Seznam věcí, které jsou největšími nosiči bakterií a virů. Denně je používáte a záchod to rozhodně není

Interier 05. listopadu 2021 | 08:25 — Zuzana Procházková
Umýt si ruce po spláchnutí a pravidelná dezinfekce toalety je pro všechny samozřejmostí. Víte však, že záchod není největším lapačem bakterií? Existuje totiž spousta jiných věcí daleko špinavějších než záchod, se kterými jste každý den mnohokrát ve styku. Prozradíme vám, které to jsou.
Další 3 fotografie v galerii
Houbičky na mytí nádobí jsou jedním z velkých hnízdišť všech možných bakterií / Shutterstock

Dokonale sterilní domácnost má jen málokdo. A pokud máte děti či domácí mazlíčky, pak je téměř nemyslitelné jí dosáhnout. Mnozí si však neuvědomují, že existuje mnoho předmětů, které jsou daleko většími nosiči bakterií a jiných choroboplodných zárodků než záchod nebo například koš. Proto se na ně zkuste nově zaměřit a pravidelně je čistěte. Přispějete tak ke zdraví celé rodiny.

1. Mobilní telefon

Mobilní telefon je předmět, který máme neustále u sebe. Mnozí lidé bez něj doslova neudělají ani krok a více jak dvě třetiny populace si jej berou také na toaletu. Právě z těchto důvodů je telefon jedním z největších nosičů bakterií. Proto jej pravidelně čistěte, ideálně i jednou za dva dny. Velmi účinným čističem je směs vody a isopropylalkoholu v poměru 60 : 40. Tento roztok naneste na hadřík a telefon vyčistěte. Nezapomeňte také na sluchátka.

2. Klávesnice a dálkové ovladače

Kolikrát denně se dotknete klávesnice notebooku, dálkových ovladačů od televize, herní konzole, světel nebo například klimatizace? Jistě mnohokrát. Tak jako mobilní telefon i všechny klávesnice, myši a ovladače jsou obrovskými lapači bakterií. Proto se zaměřte na jejich pravidelnou dezinfekci.

3. Kliky

Umýváte si všichni v rodině poctivě ruce po každém jídle, kýchnutí, smrkání nebo přípravě jídla? Nejspíš každý na to občas zapomene. Právě z toho důvodu jsou kliky v celém domě velkým zdrojem bakterií. Stírejte proto pravidelně všechny kliky v domě dezinfekčním hadříkem.

4. Prkénko

Bakterie přenášené jídlem jsou příčinou mnoha častých onemocnění. Může se jednat například o kontaminaci syrovým masem, nesprávně uskladněnými surovinami nebo například nemytou zeleninou a ovocem. Jedním z největších lapačů bakterií jsou v této souvislosti prkénka na krájení, a to zejména dřevěná, neboť se do zářezů více vsáknou bakterie a jiné choroboplodné zárodky. Proto používejte ideálně na maso a zeleninu odlišná prkénka a vždy je po použití umyjte v horké vodě s mýdlem.

5. Kuchyňské houbičky

Houbičky na mytí nádobí jsou jedním z dalších velkých hnízdišť všech možných bakterií. Jakmile ještě navíc houbičkou setřete kuchyňskou desku nebo prkénko od zeleniny, pak jste rázem roznesli všechny bakterie po celé kuchyni. Obecně se proto doporučuje, abyste houbičku na nádobí alespoň jednou za dva týdny vyměnili.

6. Klíče

Klíče máte neustále u sebe. Berete je z police do ruky, z ruky do zámku, ze zámku do kabelky a tak dále. S velkou pravděpodobností vám také někdy spadly na zem nebo vám je oslintal pes, případně jste je mohli někomu půjčit. Za jeden den vaše klíče stihnou na sebe nachytat tolik bakterií, že si to ani neumíte představit. Proto je pravidelně stříkejte dezinfekcí.

7. Hračky pro domácí mazlíčky a misky na jídlo

Naši mazlíčci jsou součástí rodiny a chceme, aby zůstali co nejzdravější. Víte však, že jejich misky od jídla nebo hračky jsou plné různých bakterií a parazitů? Je proto důležité, abyste je pravidelně a důkladně vymývali. V případě, že vaši domácí mazlíčci nejí suché granule, pak byste misky měli čistit po každém jídle. Pravidelně perte spolu s dezinfekčním prostředkem také jejich hračky i pelíšky. Dále čtěte: Vyrobte si bezkonkurenční čistič skel a oken. Postačí vám k tomu suroviny, které máte běžně doma.

Zdroj: goodhousekeeping.com, thespruce.com

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu