Tmavé skvrny u oken neznačí nic dobrého. Zasáhněte včas, než se plíseň rozšíří po celé domácnosti

Interier 30. listopadu 2021 | 10:00 — Anna Novotná
Skvrny nebo mapy se mohou objevit nejen na rámech oken a dveří, ale i parapetech nebo stěnách za nábytkem. Vznikají především v chladných obdobích. A pokud nezasáhnete, rychle se rozšíří. Estetické hledisko je to poslední, na co byste měli hledět. Horší je, že se spory plísně uvolňují do ovzduší a vy je dýcháte.
Další 3 fotografie v galerii
Plíseň kolem oken není radno podceňovat / Shutterstock

Plísně nevznikají jen ve starých domech a bytech, nevyhýbají se ani novostavbám. Často se objevují po instalaci nových oken, která dokonale těsní. Ty staré právě kvůli nedokonalému těsnění fungovaly jako mikroventilace. V každém případě je dobré dodržovat několik zásad.

Dokonalé utěsnění

V chladných obdobích, třeba i během deštivého léta, mnoho lidí oddaluje spuštění topení a omezí otevírání oken ve snaze udržet poslední zbytky tepla uvnitř. Tím ale zabrání odvádění vlhkosti, která se kumuluje, sráží a tvoří ideální podmínky pro vznik plísní.

Kolik vody vyprodukuje domácnost

Málokoho by napadlo, jak velké množství vody vyprodukuje každý jeden člen domácnosti. U čtyřčlenné rodiny je to až 16 litrů vody v podobě vzdušné vlhkosti. A to se bavíme jen o vlhkosti vzniklé dýcháním. K tomu si připočítejte až litr vody za každou hodinu vaření, sprchování nebo koupání, a sušením či mokrým vytíráním podlahy vznikne další 0,5 litr vody. To je opravdu velké množství vlhkosti, která se nějak musí dostat ven.

Vzduch se musí měnit

Veškerá nevyvětraná vlhkost se v interiéru sráží na chladných plochách, nejčastěji na sklech oken a dveří, parapetech, rámech, ale i na stěnách. K tomu dochází nejen v nedostatečně větraných a vytápěných místnostech, ale i v poměrně suchých pokojích během mrazů. Lidé se často bojí větrat právě kvůli úniku tepla, ale opak je v tomto případě pravdou. Pokud vyvětráte intenzivně po krátkou dobu, čerstvý vzduch se v místnostech rychle ohřeje na původní teplotu. Řešením určitě není mikroventilace, která se v zimě nedoporučuje.

Jak správně větrat v zimě

Podle odborníků je v zimním období vhodné větrat dvakrát až třikrát denně, a to nejlépe otevřením všech oken a dveří dokořán. Takto se všechen vzduch v domácnosti vymění za 7-10 minut a tepelné ztráty budou naprosto zanedbatelné. Nevhodné je větrat v zimě jen sklopnými okny, jelikož takto se místnost vyvětrá přibližně za hodinu. Čtěte také: Před třiceti lety byla objevena prastará peruánská maska. Výzkum odhalil něco velmi překvapivého.

Jak si poradit s plísní

Oroseným oknům se v zimě pravděpodobně nevyhnete. Pravidelně okna kontrolujte a při orosení je setřete suchým hadříkem nebo papírovými utěrkami. Pokud už se na nich nebo kdekoliv jinde objeví známky plísně, neodstraňujte ji mechanicky, její spory by se mohly rozšířit na další místa. Zasažená místa postříkejte protiplísňovými prostředky a vyčkejte. Většinou plísně beze stopy zmizí. V obchodě vám také poradí s přípravky, které dokáží působit preventivně proti dalšímu vzniku plísní.  

Zdroj: Eco Flood&Mold Remediation.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu