Základní chyby při sušení prádla, kvůli kterým oblečení schne pomalu a špatně

Interier 23. listopadu 2021 | 18:03 — Zuzana Procházková
I sušení prádla má svá určitá pravidla. Zejména v deštivých a chladných dnech, kdy je není možné dát ven a nevlastníte sušičku, je zapotřebí to udělat správně, aby co nejrychleji uschlo a nevytvářelo vlhkost v místnosti. Přečtěte si proto, jak na to. A vyvarujte se nejčastějších chyb.
Další 3 fotografie v galerii
Při sušení prádla vevnitř se musí dodržovat určitá pravidla / Depositphotos

V létě uschne každé prádlo za pár hodin venku a není potřeba nijak zvlášť dbát na správné rozvrstvení při věšení nebo na zapínání pračky na co nejvyšší počet otáček. S příchodem zimy však možnost sušení prádla venku končí a zejména pro ty, kteří nemají sušičku, se stává sušení prádla v domácnosti nekončící noční můrou.

Prádlo může kvůli vlhkosti zapáchat

Sušení prádla v domácnosti je problematické zejména z hlediska vlhkosti, která se z prádla odpařuje. Pokud se poté místnosti pravidelně nevětrají, s velkou pravděpodobností se vám doma začnou tvoři nebezpečné plísně. Dále může prádlo začít kvůli vlhkosti zapáchat, a bude je potřeba znovu vyprat. Jak tedy prádlo pověsit, aby v místnosti co nejrychleji uschlo?

Sušení prádla v pračce

V první řadě se zaměřte na samotný prací cyklus a plnost pračky. Sušení prádla totiž začíná v samotné pračce. Každá pračka má nějakou kapacitu prádla, u chytrých praček tomu je dokonce i u každého pracího cyklu. Rozhodně není nutné prádlo převažovat, stačí pouhý odhad. Řiďte se tím, že by měl být buben zaplněn zhruba za dvou třetin. Tím pádem bude mít prádlo dostatek prostoru, aby se zbavilo v poslední fázi pracího cyklu co nejvíce vody. V zimních měsících poté ideálně zvolte vyšší počet otáček při odstřeďování.

Správné umístění na sušák

Aby prádlo dobře a rychle schlo, je potřeba cirkulace vzduchu. Proto je při sušení potřeba prádlo vhodně rozvrstvit a pověsit. Jestliže perete po menších dávkách a máte velký sušák, pak klidně prádlo rozložte přes dvě až tři šňůry. Pohrát si můžete i s džínami, které schnou nejhůře, a to tak, že je pověsíte za pas a přichytíte kolíčky. Tím se dostane vzduch do nohavic. Při sušení v místnosti se rozhodně na věšáku nesnažte ušetřit místo, protože bude prádlo dlouho schnout a může začít zapáchat.

Pravidelně větrejte

Nakonec nezapomeňte v místnosti, kde sušíte prádlo, pravidelně větrat. Nedoporučuje se vůbec sušit prádlo tam, kde nemáte možnost otevřít okna. Sušením prádla se totiž v místnosti zvyšuje vlhkost zhruba o 30 %, což je hodně. Dále čtěte: Jak zaručeně odstranit skvrny od červeného vína. Postačí vám k tomu suroviny, které máte běžně doma.

Zdroj: goodhousekeeping.com, thespruce.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu