Brzy se zase ochladí. Pár tipů, jak ušetřit doma trochu tepla, se bude hodit

Interier 19. prosince 2021 | 10:02 — Mirka Malá
Zvyšující se ceny energií vedou mnoho lidí k zamyšlení nad tím, jak ušetřit za vytápění. A upřímně, komu by se chtělo během následujících měsíců doma mrznout. A tak se hodí každý tip, který pomůže ušetřit pár korun.
Ušetřit za vytápění domu či bytu je pro většinu domácností nyní velmi důležité / Pixabay

Pokud chcete udržet svůj účet za vytápění na nějaké rozumné úrovni a samozřejmě si zachovat obvyklé pohodlí, je potřeba hledat alternativní způsoby, jak svůj domov v zimě zahřát.

Programovatelný termostat je nutností

Pokud ho ještě nemáte, pak si jej rozhodně pořiďte. Programovatelné termostaty vám poskytnou větší kontrolu nad teplotou vašeho domova. Termostaty lze navíc ovládat dálkově přes mobil, takže správným načasováním vytápění můžete poměrně ušetřit. Výrobci termostatů podle Bhg tvrdí, že takto lze ušetřit až 10 procent energie spotřebované na vytápění.

Pořiďte si ochranu proti průvanu

Pod tímto názvem seženete především takové látkové ucpávky, které dokonale utěsní prostor pod dveřmi, kudy obvykle poměrně hodně táhne studený vzduch, například z nvytápěné chodby do obývacího pokoje. Navíc je to něco, co si snadno vyrobíte i doma a v pokoji pak budete mít o nějaký ten stupeň Celsia tepleji.

Na okna použijte plastovou nebo bublinkovou fólii

Pokud víte, že vám dovnitř táhne i okny, plastové a bublinkové fólie jsou překvapivě snadné a levné okenní izolátory. Často se také prodávají pod názvem "izolační fólie na okna". Těm pak dokáží poskytnout jednu izolační vrstvu navíc, což je jistě znát.

Využijte slunce

Pokud je slunečný den, vyplatí se roztáhnout závěsy i záclony a vytáhnout žaluzie, aby  dovnitř mohlo co nejvíc slunečního tepla. Příroda tak pomůže trochu vyhřát vaše zdi i interiér. Naopak odpoledne, když slunce zajde, zase zatáhněte, abyste prostory ochránili před studeným vzduchem. Dále čtěte: Jak snadno odstranit neodstranitelné skvrny od kávy a čaje z hrnků.

Zdroj: Bhg This Old House.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu