Místa v domácnosti, na která během úklidu většina lidí zapomíná. Zaměřte se na ně alespoň před Vánocemi

Interier 21. prosince 2021 | 13:25 — Zuzana Procházková
Uklízíte doma pravidelně a nezapomínáte ani na těžko dostupná místa? Pak se u vás jistě moc skrytých zaprášených míst nenajde. Pokud však uklízíte ve většině případů jen to, co je vidět, pak čtěte dále a zjistěte, na která místa se během úklidu nejčastěji zapomíná. Možná budete překvapeni, o jaká jde.
Další 3 fotografie v galerii
Nezapomínejte během úklidu i na těžko dostupná místa / Pixabay

I když doma uklízíte pravidelně, mnoho lidí vědomě či nevědomě na pár hůře dostupných míst zapomíná. Problém však je to, že se na těchto místech hromadí prach, špína a velká spousta bakterií. To rozhodně doma přeci nechcete. Přečtěte si proto, o jaká místa se jedná a při příštím úklidu se na ně zaměřte.

Prostory pod nábytkem

Během vysávání a vytírání podlahy mopem se často zapomíná na prostory pod pohovkou, nábytkem nebo například po postelí. Právě v těchto prostorech se vytváří chuchvalce prachu a špíny. Možná budete až zaskočeni, jaký nános pod postelí nebo pohovkou uvidíte. Pokud máte ještě navíc v rodině malé děti nebo alergiky, pak byste při příštím úklidu tato místa neměli vynechat.

Dveře, rámy obrazů a vrch skříní

Prach a špína má tendenci se držet na svislých i vodorovných plochách. Je proto potřeba, abyste v rámci úklidu setřeli rámy obrazů ze všech stran a také horní hrany dveří. Pokud nevěříte, že se na dveřích dělají nánosy prachu, zkuste udělat test prstem. Pokud jste dveře ještě nikdy nečistili, tak tam bude vrstva opravdu velká. Nakonec také prachovkou setřete všechny horní plochy všech skříní a jiného nábytku.

Vypínače, kliky a jiné úchytky

Kolikrát se každý den chytnete kliky nebo kolikrát zhasnete a rozsvítíte světlo? Určitě to na prstech obou rukou nespočítáte. A co takto otevírání různých zásuvek v šatníku, nebo lednice nebo šuplíků v kuchyni? Pravě kliky, vypínače a různé úchytky v domě jsou jedny z největších nosičů špíny a bakterií. Zkuste je tedy při příštím úklidu přestříkat nějakým dezinfekčním roztokem.

Pokojové rostliny

Ať už máte pokojové rostliny pravé nebo umělé, usazuje se na nich obrovské množství prachu. Proto je na místě, abyste je pořádně vyčistili. Co se týká pravých rostlin, těm většinou prospěje lehká sprcha ve vaně. Tím je zbavíte veškerého prachu a navíc je orosíte. Pokud však máte umělé květiny, zde bude nejlepší je důkladně otřít mokrým hadříkem.

Žaluzie

Jestliže máte doma žaluzie, pak jste si při mytím oken určitě všimli, jaké množství špíny a prachu se na nich usazuje. Pravdou však je to, že samotné mytí oken je náročné, a do žaluzií se už pak nikomu nechce. Usazování prachu na žaluziích však můžete předcházet tím, že jednou týdně během vysávání celého domu je spuštěné a zatáhnuté směrem do místnosti vysajete kartáčovým nástavcem na čalounění. Dále čtěte: Jak se správně starat o pokojové rostliny během zimy. Nejdůležitější jsou dva faktory.

Zdroj: thespruce.com, realsimple.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu