Živé květiny v koupelně. Zvolit musíte takové, kterým dělá dobře teplo a vlhko

Koupelna 19. března 2021 | 20:11 — Helena Malá
Květiny koupelnám sluší. Dodají jim patřičné kouzlo a krásně je zútulní. Jenže ne všem pokojovkám se bude v této místnosti dařit. Přesto je výběr široký. Je třeba jen zohlednit dvadůležité aspekty.
Další 3 fotografie v galerii
Do koupelny si můžete pořídit různé rostliny, třeba tchynin jazyk / Depositphotos

Pokud máte v koupelně okno, měli byste toho využít a pořídit si do ní květiny. Ideálně takové, které máji rády dvě věci, a to teplo a vlhko. Je jich docela dost, takže si vybere snad každý. Představíme vám tři z nich.

Šáchor

Nádherně se bude v koupelně vyjímat šáchor. Jde o rostlinu, která běžně roste v bažinách, takže vám nehrozí, že ji přelijete. Protože je šáchor vlhkomilná rostlina, potřebuje k životu stále vlhkou půdu. Miluje také rosení. Jakmile necháte půdu vyschnout, bývá obvykle na záchranu pozdě. Pokud pojedete třeba na dvolenou, je  třeba šáchor ponořit do kýble s vodou.

Co se týká dalších podmínek, má rád dostatek světla, pozor však na plné slunce, které by mohlo rostlině spálit listy. Jinak svědčí šáchoru stabilní teplota, ideálně kolem 20 °C.

Ledviník

Kapradiny jsou další rostliny, které jsou pro pěstování v koupelně ideální. Oblíbený je například ledviník, který nemá rád suché ovzduší. Vyhovuje mu teplota do 20 °C. Substrát udržujte stále mírně vlhký. Pokud máte obavy, že byste občas mohli na zálivku zapomenout, raději ledviníku obstarejte samozavlažovací květináč. Když jednou týdně ponoříte květináč do vody a celou rostlinu důkladně osprchujete, bude vám ledviník velmi vděčný.

Každý rok na jaře mladou rostlinku přesaďte, starší je dobré přesazovat tak jednou za dva až tři roky. Substrát musí být propustný a měl by obsahovat rašelinu a písek. Jednu věc ale ledviník vyloženě nesnáší, a to průvan. Daří se mu na světlejších místech, ale zvládne i polostín.

Můrovec

Můrovec je druh orchideje, která se stane skutečnou ozdobou vaší koupelny. Ke svému zdárnému růstu potřebuje teplo a dostatečně vlhký vzduch, takže prostředí koupelny je pro ni ideální. Jen nedávejte rostlinu na přímé slunce, svědčí jí spíše rozptýlené světlo. Rostlině udělá radost, když ji jednou až dvakrát týdně ponoříte na pár minut do nádoby s dešťovou vodou. Nejčastější chybou začátečníků je, že můrovec doma přesadí do hezčího květináče a každý den zalévají. Kořenům pak chybí přísun vzduchu a začnou uhnívat. 

V obchodě seženete speciální substrát pro orchideje, pokud ale chcete své krásce dopřát něco extra, namíchejte jí vlastní, a to z borové kůry, dřevěného uhlí a polystyrenu nebo perlitu. S rašelinou buďte opatrní, dodá sice půdě kyselejší pH, ale je těžká a špatně prosychá. Pokud vás zajímají další pěstitelské tipy, díky kterým budou vaše orchideje krásně kvést, přečtěte si náš článek zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu