Nablýskejte koupelnu k nepoznání. Tajemství spočívá ve výběru houbičky

Koupelna 23. prosince 2021 | 08:19 — Helena Malá
Předvánočnímu úklidu bytu podléhá hodně lidí. Pokud i vy patříte mezi ty, kdo chtějí mít do Štědrého dne byt jako ze škatulky, máme pro vás tip, jak perfektně vycídit koupelnu. Podle české odbornice na úklid počívá tajemství úspěchu ve výběru vhodné houbičky.
Čistá koupelna je dobrou vizitkou každé hospodyňky / Shutterstock

Pokud k úklidu koupelny používáte klasickou houbičku, kterou umýváte nádobí, je to chyba. Klasické molitanové houbičky mohou totiž v koupelně napáchat více škody než užitku. Pokud se chystáte na generální úklid koupelny, pořiďte si raději houbičku celulózovou. 

Celulóza je přírodní materiál, který rychle vysychá a tím omezuje vznik nežádoucích bakterií. Díky savému povrchu dobře poslouží i jako hadřík pro úklid mokrých ploch. To molitanová houbička nedokáže. Celulózové houbičky určené k čištění koupelen mají jemný čisticí povrch, což oceníte při čištění van, umyvadel a sanitární keramiky. Díky jemnému, ale účinnému drhnoucímu povrchu dokonale čistí a přitom zabrání poškrábání obkladů či sanitární keramiky. Pro iDnes.cz to potvrdila i předsedkyně České asociace úklidu a čištění Irena Bartoňová Pálková. Dobrou zprávou je, že celulózové houbičky také šetří nehty hospodyňkám.

Důležitý je také postup. Ze všeho nejdříve prachovkou odstraňte prach ze všech ploch, kde by se mohl usazovat. Postupujte shora dolů a nakonec koupelnu vysajte.

Pak se postarejte o očistu odpadů. Nalijte nebo nasypejte čistič do odpadů a nechejte působit. Mezi tím se vrhněte na obklady, umyvadlo a další povrchy. Při mytí obkladů se v prvé řadě zaměřte na nejvíce znečištěné oblasti, tedy okolí vany a umyvadla.

Vodní kámen

Na sprchových zástěnách, kolem baterií a na sprchových hlavicích bývá často usazený vodní kámen. Z chemických prostředků na něj dobře zabírají čističe, jejichž pH se pohybuje kolem čísla 3. Nikdy ale nekombinujte kyselinu fosforečnou a chlornan sodný. Přípravek nechejte chvíli působit a pak vše důkladně opláchněte.

Účinným, a zároveň ekologickým pomocníkem při odstraňování vodního kamene je i parní čistič. Ten si poradí nejen s vodním kamenem, ale i se všemi dalšími nečistotami nejen v koupelně.

Pokud chcete tvorbě vodního kamene co nejvíce zabránit, udržujte koupelnu suchou. Jakmile koupelnové vybavení použijete, ihned vše vysušte.

Pokud doma zrovna nemáte odstraňovač vodního kamene, vyrobte si vlastní ekologický čistič koupelny. Stačí smíchat 1 díl octa s 1/2 dílem citronové šťávy a 1 dílem vody. Roztok přelijte do nádobky s rozprašovačem. Vyhlášeným bojovníkem proti vodnímu kameni je také soda.

Na zrcadla nesmí moc vody

Nezapomeňte vycídit také koupelnové skříňky a zrcadla. S množstvím čisticích prostředků to však nepřehánějte, při pravidelné údržbě jich stačí na povrchy nastříkat minimum. A opět nezapomeňte chemické přípravky z povrchu dostat pryč. V případě koupelnového nábytku vám k tomu postačí vlhká utěrka.

Na zrcadlo stačí vzít jen suchou utěrku z mikrovlákna. Pokud ji nemáte, použijte čistič na okna a čistý hadřík. I v tomto případě platí, že čističe je třeba na zrcadlo nanést jen trochu. Když to přeženete, můžete způsobit tzv. oslepnutí zrcadla. Jde o to, že se na zrcadle začnou tvořit drobné žilky, které později zčernají a zrcadlo znehodnotí.

Co zabírá na plísně

Nejtěžší je boj s plísněmi. Nikdy se nesnažte odstraňovat plíseň na sucho, jen byste tak rozptýlili výtrusy a plíseň by se snadno rozšířila i na další místa. Chemické čističe sice místo vybělí, ale zárodky plísní v napadených materiálech stejně přetrvávají. Nejlepší je plísním předcházet, a to tak, že budete místnost často větrat a pravidelně vytírat do sucha. O tom, co udělat pro to, aby vaše ručníky nebyly zatuchlé, tvrdé a zašedlé, jsme psali zde.

Zdroj: iDnes.cz, eu.usatoday.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu