I jednořadá kuchyně může být funkční a vypadat stylově. Vyhněte se těm největším chybám

Kuchyně 16. srpna 2021 | 12:35 — Marie Drahá
I na tom nejmenším prostoru lze zařídit kuchyň, ve které připravíte jídlo pro celou rodinu a současně se stane ozdobou vašeho bytu. Kuchyňská studia i velkoobchody s nábytkem přicházejí s šikovným řešením i pro ty, kteří si větší rozměry dovolit nemohou.
Další 3 fotografie v galerii
Větší hloubka umožňuje lépe si s prostorem pohrát / Depositphotos

Lineární kuchyně je jasnou volbou do menších místností či panelových domů, může vás ale zaujmout i tehdy, pokud máte k dispozici větší prostor, případně plánujete kuchyňský kout zkombinovat s jídelnou a obývacím pokojem. Není totiž problém doplnit linku v jedné řadě pracovním koutem nebo stylovým příborníkem tam, kde to možnosti dovolují.

Nedostatečné rozměry kuchyně

Pokud vám prostory dovolují postavit linku pouze podél jedné stěny v místnosti, je vhodné mít pro ni k dispozici alespoň tři metry na délku. Standardní hloubka dolních skříněk bývá 60 cm. K ní připočtěte dalších 90 cm do prostoru, kde se budete moct během vaření pohybovat, jedná se o minimální prostor.

Tmavý nebo zdobený nábytek

Tmavé barvy do malého prostoru nepatří. Kuchyni opticky zvětší a prosvětlí bílá barva, případně světlé nebo pastelové odstíny, a to jak na skříňkách, tak i na stěně. Zapomeňte na nejrůznější dekory a hrany a při výběru linky se držte spíš jednoduchých linií. Elegantním řešením pro vás bude hladký povrch bez úchytek.

Police místo skříněk

Nedostatek úložného prostoru vyřeší horní skříňky. Především na malém prostoru se osvědčily vyklápěcí, které nezaberou tolik prostoru, jako když otevíráte klasická dvířka. Policím dejte přednost raději nad kuchyňským stolem nebo na protější straně místnosti, kam postavíte hrníčky a další drobnosti.

Nejlevnější spotřebiče

Zapomeňte na levné spotřebiče z letáků. Malý prostor si žádá chytrá řešení. Vestavné spotřebiče jsou sice o něco dražší, ale ušetří vám v kuchyni místo. Možná zjistíte, že vám postačí myčka o šířce 45 centimetrů nebo si můžete dovolit stylovou lednici postavit do výklenku. Na detailech záleží. Dále čtěte: Myčka na nádobí je šikovný univerzální spotřebič. Pomůže s úklidem celé domácnosti.

Nenechte se zmýlit, že je jednořadá kuchyň záležitostí paneláku. Stále častěji jde o moderní a designový způsob, jak zařídit módní interiér, kterému dominují otevřené prostory. Není výjimkou, že se objevuje také v luxusních bytech nebo rodinných domech.

Zdroj: www.houzz.com, living.iprima.cz, www.baumax.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu