Nesmrtelný smalt se vrací do kuchyní v plné parádě. Bojíte se jedovatých toxinů? Poradíme, jak s ním zacházet
Svého času varovalo před smaltovanými hrnky dokonce ministerstvo zdravotnictví. Dnes na nás číhají reklamy s novými kolekcemi smaltovaného nádobí, které znovu zaujímá místo v českých domácnostech. Máme věřit informacím o zdravém vaření, nebo mít obavy?
Naše babičky a prababičky nevařily prakticky na ničem jiném. O teflonu neměly v polovině minulého století ani páru. O jedovatých toxinech nebo těžkých kovech ale také ne. Smalt se zkrátka řadil k nejodolnějším materiálům, navíc cenově dostupným. Tím je i dnes, jenže krom nostalgie musíme při koupi takového nádobí přemýšlet, jaký má vliv na naše zdraví.
Jakmile se povrch odloupne, vyhodit
Je dobré si zjistit, jaký kov smalt pokrývá. Pokud totiž není kvalitní a silný, nemusí mít nádobí takovou životnost, jakou bychom čekali. Hlavní nevýhodou smaltu je právě skutečnost, že je náchylný k poškození povrchu. A jakmile se vrchní vrstva odloupne, tedy vnitřní část hrnců, pekáčů nebo pánviček popraská, znamená to jediné: nádobí by se nemělo dát používat, protože se z kovu během vaření opravdu mohou uvolňovat toxické látky. Ovšem to samé se týká i teflonu.
Pozor na barvené věci
Dalším problémem mohou být použité barvy, které nezřídka obsahují olovo a další těžké kovy. To byl ostatně i případ zakázaných hrníčků pro děti. Pokud barva přijde do kontaktu se rtem, mohou se kovy dostat do těla. Jsou karcinogenní a smrtelné mohou být už v nízkých dávkách. Není třeba se však obávat veškerého nádobí s barvou či motivy. Bezpečnost a nezávadnost nádobí, které je určeno pro spotřebitele, prověřuje hygienická stanice, navíc musí předem projít zátěžovými testy. Rozdíl ale může být v kvalitě.
Na pravém nádobí jsou stopy po vypalování
Kvalitní smaltované nádobí je odolné a životnost má dlouhou – pochopitelně při vhodném zacházení. Jak jej poznáme? Zárukou je prověřený výrobce a skutečnost, že na pravém smaltovaném nádobí jsou rozeznatelné byť minimální stopy po vypalování. Ale i při jeho pořízení pozor: smaltu nevyhovují prudké změny teplot, přímý plamen bez použití ochranné plotýnky ani hrubé drátěnky. Nutno také zmínit, že se na něm na rozdíl od modernějších povrchů jídlo připaluje, což je třeba si hlídat.
Nejvhodnější je pro indukci
Přesto má smaltované nádobí i své nesporné výhody. Na jeho povrchu se nemnoží bakterie a nabízí neskutečné množství kombinací. Smalt se vyrábí podobnou techologií jako sklo nebo porcelán a příznivci zdravého životního stylu jej tedy rozhodně upřednostňují před tolik diskutovaným teflonem. Oceňují jej také alergici. Hodí se do vintage domácností a běžně se používá na indukčních deskách, pro které je údajně nejvhodnější. Pár jednoduchých triků, jak zútulnit jakoukoliv kuchyň doslova za hubičku, najdete zde.