Vyrobte si z libečku domácí zdravé maggi. Pochutnáte si na něm celoročně
Jestli jste si zamilovali chuť libečku, věřte, že pěstovat jej není nijak složité. Rostlinka, která roste až do výšky dvou metrů, nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Nejvíc se jí ale daří v půdě, která udržuje vlhkost. Libeček kvete ke konci jara, kdy je nejlepší listy včetně stonků kompletně seříznout a uchovat pro další účely. Bylinku lze sušit, mrazit nebo si z ní vyrobit některá ze zdravých ochucovadel.
Tekuté maggi
Přestože se libečku přezdívá maggi, s tekutým ochucovadlem, které se dá běžně sehnat v každém supermarketu, nemá prakticky nic společného. Domácí maggi je jednoznačně zdravější alternativou. Ochucování pokrmů je díky němu hračka.
Postup
Velkou kytici čerstvého libečku nasekejte včetně stonků nadrobno, případně ji rozdrťte v mixéru. Poté ji půl hodiny povařte v 0,5 litru vody. Sceďte a do vývaru přidejte dvě polévkové lžíce oleje a lžičku soli. Znovu postavte na plotnu a nechte pobublávat, až se stáhne přibližně na polovinu. Ještě horký přelijte do uzavíratelné nádoby.
Maggi ve skleničce
Pokud chcete využít libeček se vším všudy, můžete si jej naložit do skleniček, které se uchovávají v ledničce. Štávu použijete jako domácí maggi, drť po lžičkách na ochucení polévek, omáček, ale i pomazánek, mletého masa nebo bramboráků. Stačí vždy troška.
Postup
Velký svazek libečku nadrťte najemno. Ve větší míse jej prosolte a zalijte slunečnicovým olejem. Do směsi můžete přidat i nasekanou kopřivu nebo celerovou nať a podle chuti zakápnout citronem. Pořádně napěchujte do skleniček a každou z nich ještě přelijte trochou oleje.
Domácí vegeta
Z přebytku libečku si lze vyrobit i zeleninový základ do polévek. Ke svazku libečku přidejte po kilogramu petržele, celeru i pórku, dvě kila mrkve, podle chuti také cibuli, česnek, pastinák nebo papriku.
Postup
všechnu zeleninu včetně libečku nasekejte najemno nebo nastrouhejte. Nechte prosušit na slunci, v troubě nebo v sušičce. Pořádně smíchejte dohromady, přidejte trochu soli a moučkového cukru a uchovejte v uzavíratelné nádobě. Pokud dáváte přednost tekuté formě, poduste osolenou zeleninovou směs na másle do změknutí a horkou naplňte do skleniček, které skladujte v ledničce.
Náš tip
Z libečku si lze také vyrobit libečkovou sůl nebo bylinkový olej. Ať už se rozhodnete pro jakékoliv zpracování, dobroty mohou posloužit jako milá pozornost pro rodinu nebo přátele, kteří rádi vaří. Dále čtěte: I venkovský styl umí být moderní. Pro jeho jednoduchost si jej zamilujete.