Pokud vám špatně funguje sušička, zřejmě se dopouštíte jedné z častých chyb

Spotřebiče 27. července 2020 | 12:37 — Marie Drahá
Sušička na prádlo dnes nechybí v žádné moderní domácnosti. Na komfort v podobě úspory práce i času jsme si zvykli poměrně rychle. Problém nastává v okamžiku, když spotřebič přestane fungovat tak, jak bychom si představovali. Příčin může být několik.
Další 4 fotografie v galerii
Sušička prádla se bez dostatečného přísunu vzduchu neobejde / Depositphotos

Před používáním sušičky je vždy důležité si prostudovat, jakým způsobem spotřebič funguje a čeho je třeba se při použití vyvarovat. Základem efektivního sušení je praní na maximální možné otáčky, které pračka dokáže a materiál prádla snese. Důležitý je i následný výběr programu a sušení pouze takového prádla, které je do sušičky vhodné. Pokud ani přesto spotřebič nefunguje tak, jak avizuje výrobce nebo jste byli doposud zvyklí, pravděpodobně se dopouštíte jedné z uvedených chyb.

Nedostatečný přísun vzduchu

Na to, aby sušička mohla ohřívat vnitřek bubnu, potřebuje čerstvý vzduch. Jestliže máte sušičku v menší koupelně, kde teplota přesahuje 25 stupňů Celsia, nebude nikdy správně fungovat, navíc spotřebuje spoustu energie navíc. Někdy stačí mít otevřené dveře do koupelny, jindy je třeba pouvažovat o dostatečném větrání, které navíc zabrání srážení vlhkosti na stěnách a tvorbě plísní.

Špatná údržba

Zanedbaná péče je jednou z nejčastějších příčin toho, že přístroj špatně pracuje. U sušiček je nutné pravidelně čistit filtry, jinak se spotřebič ucpe a jednoduše přestane fungovat. Stejně jako je třeba po každém sušení vylévat kondenzační nádobku, je nutné udržovat v čistotě vzduchový filtr a především přední filtr v otvoru dveří. Jakmile se zanese, dostane se jemný prach druhým filtrem až ke srážníku, na nějž se nalepí a účinnost sušení se mnohonásobně sníží. Může tak dokonce dojít ke zničení kompresoru.

Aviváž nebo gelové kapsle

Výrobci nedoporučují používat při praní oblečení aviváž, pokud jej následně plánujete vložit do sušičky. Důvodem je zalepení síťky, která se nachází na předním filtru a velice špatně se čistí, navíc může způsobit postupné ucpání srážníku jemným prachem. Voňavého prádla se přitom vzdávat nemusíte, pokud nahradíte aviváž voňavými ubrousky do sušičky nebo éterickými oleji. Zajímavostí také je, že síťka se často zanáší i v případě, že používáte nadměrné množství prášku nebo gelové přípravky na praní. Paraxodně se totiž při nízkých teplotách v pračce rozpouštějí nejhůř. Dále čtěte: Přehled oblečení, které do sušičky na prádlo nepatří. Mohla by je zničit.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu