Jak vyčistit žehličku snadno a rychle, aby nedělala fleky na oblečení

Spotřebiče 12. září 2020 | 10:34 — Marie Drahá
Žehlička patří v domácnostech mezi nejfrekventovanější malé spotřebiče. Její údržbě přitom věnujeme nejméně času. I ona však potřebuje čas od času důkladnou očistu. Když ji budeme pravidelně zbavovat nečistot i vodního kamene, její životnost se výrazně zvýší.
Další 3 fotografie v galerii
Pravidelnou údržbou žehličky předejdete zbytečným nehodám / Depositphotos

První signál, který napoví, že s žehličkou není něco v pořádku, jsou špinavé šmouhy na oblečení. Na vině je často připálenina na žehlicí ploše nebo usazený vodní kámen, který se může uvolňovat během žehlení. S obojím si docela jednoduše poradí domácí prostředky.

Zubní pasta je rychlá pomoc

Jakmile připáleninu zbystříte, přestaňte s žehlením a snažte se ji z plochy odstranit co nejdříve. V opačném případě by mohla oblečení zbytečně ušpinit. Namísto agresivních čistidel si vezměte na pomoc přípravky speciálně určené k tomuto účelu anebo sáhněte po jednom z domácích prostředků, které fungují. Lacinou a rychlou variantou je zubní pasta. Když jí trochu nanesete na studenou plochu a krouživými pohyby několikrát rozetřete, připáleniny se elegantně zbavíte.

Ocet si poradí se vším

Na připáleniny funguje také univerzální ocet. Namočte do něj hadřík, který žehličkou párkrát přežehlete a je po starostech. Ocet ostatně dokáže zbavit žehličku i vodního kamene. Moderní žehličky jsou vybaveny funkcí odvápnění, na starší typy je však třeba jít ručně. Ocet smíchejte s vodou v poměru 1 : 1 a nalijte do nádržky na vodu. Několik minut napařujte a poté propláchněte čistou vodou. Pokud je žehlička v horším stavu, žehlicí plochu do octové vody ponořte a nechte působit. Pozor, ocet nesmí natéct dovnitř!

Vodu nikdy nezapomeňte vylít

Zanesené mohou být také napařovací otvory. Ty vyčistíte jednoduše pomocí tyčinek do uší. Jestli se do budoucna chcete častému čištění vodního kamene vyhnout, používejte místo kohoutkové vody raději převařenou a z nádobky ji po každém žehlení vylévejte. Žehlička by pak měla vždy odpočívat ve vertikální poloze. Dále čtěte: Nešvary, kvůli kterým si mnoho domácností zbytečně prodražuje myčku na nádobí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu