Jak zvolit správný mycí prostředek do vaší myčky

Spotřebiče 10. ledna 2021 | 16:10 — Klára Sanders
Mezi mycími prostředky do myčky dnes najdete prášek, tablety nebo gel, který je jak v láhvích, tak zabalený v rozpustných sáčcích. Každá varianta má své výhody a nevýhody.
Další 2 fotografie v galerii
Mezi mycími prostředky do myčky dnes najdete prášek, tablety nebo gel / Pixabay

Mycí prostředky neboli detergenty do myčky jsou již dnes nabízeny ve všemožných velikostech, tvarech a skupenstvích. Je jen na vás, kerý vám bude vyhovovat nejvíce. 

Tablety do myčky

Nejjednodušší a nejrychlejší řešení představují multifunkční tablety, které jsou často spojovány s perfektními výsledky. Výhoda je v tom, že zároveň plní funkci čisticího prostředku, leštidla a soli. Sáhnout můžete také po tabletách s technologií enzymů, které dokážou odstranit i nejodolnější skvrny. Problém jim nedělají zaschlé zbytky jídla na příborech, talířích, ale ani škrobové skvrny od brambor a rýže.

Pro perfektní výsledek je nutné zvolit vhodný program. V tom však někdy nastává problém. Pokud zvolíte zkrácený program, tablety se nestačí rozpustit a nevyužijí se tak všechny prostředky. Po vyndání z myčky na vás může čekat nemilé překvapení v podobě nedokonale umytého nádobí. Právě na to navazuje problém, že multifunkční tablety nejdou půlit. Za každou cenu do zásobníku musíte dát celou.

Sypací prášek

Další variantou je starý dobrý prášek. Vhodný je pro lidi, kteří si chtějí podle stupně zašpinění nádobí sami určit, jak velkou dávku prostředku na mytí použijí. Nesmíme zapomenout, že je nutné přidat další přípravky jako oplachovače a leštidla, které odstraní skvrny od zbytků jídla a taktéž pomohou k dokonalému opláchnutí nádobí od zbytků mycího prostředku. Ochraňují nádobí, zvláště sklenice, před usazováním vodního kamene, který způsobuje na sklenicích nevzhledné mapy. Leštidla udržují vysoký lesk nádobí.

Právě v přidávání dalších prostředků vzniká problém. Počítejte s tím, že se potáhnete s nákupem, kde budete mít prášek, leštidlo i sůl. I když se to nezdá, cenově to vyjde levněji, než multifunkční tablety.

Gel do myčky

Gely do myčky se dávkují stejně jako prášek podle potřeby přímo do přihrádky v myčce. Díky vylepšenému složení se rozpouští beze zbytku. Jsou také velmi šetrné ke křehkým a jemným materiálům. Při vysokých teplotách bohužel nejsou tak účinné jako prášek. Gely neobsahují také žádná leštidla a soli, které budete muset přidat zvlášť. Svými vlastnostmi se gely pohybují někde mezi prášky do myčky a tabletami, proto i cenově spadají do zlatého středu. Psali jsme také: Aby prádlo ze sušičky krásně vonělo, můžete si za pár korun vyrobit vůni podle vašich představ.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu