Pravidelným a správným čištěním pračky zamezíte zápachu i usazování vodního kamene

Spotřebiče 02. února 2021 | 15:25 — Klára Sanders
Abyste zabránili usazování vodního kamene v pračce, je důležitá její správná údržba. Díky vhodné péči vaší pračce prodlužujete životnost a navíc i zamezíte nepříjemnému zápachu, který se z ní může po čase linout.
Další 3 fotografie v galerii
Čistá pračka je základem toho, aby vaše vyprané oblečení bylo voňavé a opravdu čisté / Pixabay

Čistá pračka je základem toho, aby vaše vyprané oblečení bylo voňavé a opravdu čisté. Správná údržba navíc také zvyšuje životnost pračky samotné.

Filtru stačí horká voda

Odborníci doporučují čistit filtr alespoň dvakrát ročně. Pokud perete každý den, přizpůsobte tomu frekvenci a filtr propláchněte zhruba každé dva měsíce. Filtr většinou najdete na přední straně pračky vpravo dole. Pokud ne, podívejte se do návodu.
Než otevřete kryt, umístěte před něj suchý savý hadr. Jakmile totiž filtr vytáhnete, vyteče z něj trochu vody. Odstraňte všechny nečistoty a pořádně součástku propláchněte pod horkou tekoucí vodou. Nemusíte používat speciální čisticí prostředky.

Čištění bubnu

Tato část pračky je z hlediska čištění pračky asi nejproblematičtější. Většina nečistot se totiž usazuje na vnější straně bubnu, kam pochopitelně nemáte přístup. Vaší možností je pak nasazení tekutého odvápňovače v kombinaci s běžným čisticím programem. Domácí kutilové taktéž navrhují použít ocet nebo jedlou sodu. 

Gumové těsnění vyčistěte nejlépe po každém praní

Těsnění kolem dvířek pračky se snadno zanáší vlasy, špínou a často i většími nečistotami, například zapomenutými papírovými kapesníčky.

Jak tedy toto těsnění vyčistit? Vyjměte všechny velké nečistoty ze záhybů těsnění. Vlhkým hadříkem jej celé otřete. Pro odstranění bláta nebo písku pomůže kartáček (dobře poslouží například starý zubní kartáček). Čistým hadrem nakonec těsnění vysušte. Dvířka nechávejte po každém praní otevřená, dokud neuschnou. Vyženete tak vlhkost a s ní i hrozbu plísní a nepříjemného zápachu.

Čištění dávkovací nádoby

Spoustu nečistot najdete zejména v prostoru určeném k dávkování prášku či aviváže. Nádobu byste měli důkladně vyčistit alespoň jednou měsíčně. Většinou jde celá vyndat, takže ji v umyvadle můžete umýt mycím prostředkem. Psali jsme také: Jak zvolit správný mycí prostředek do vaší myčky

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu