Tři vyzkoušené metody dokonalého čištění rychlovarné konvice za pár minut

Spotřebiče 28. srpna 2021 | 07:56 — Anna Novotná
Usazování vodního kamene v rychlovarné konvici je běžný jev. Prodávají se i konvice, které by tomuto nepříjemnému jevu měly bránit, ovšem nefunguje to stoprocentně. Proto nezbyde, než konvici občas vyčistit. Vyzkoušet můžete jeden ze tří způsobů, které to zvládnou za okamžik.
Další 4 fotografie v galerii
Vyčištění rychlovarné konvice je velmi jednoduché / Shutterstock

Usazeniny v rychlovarné konvici jsou běžným jevem. Když poznáme, jak vznikají, můžeme je také odstranit. A to pomocí prostředků, které máme běžně v domácnosti. Nemusíte ani kupovat speciální prášky či tekutiny.

Jak vzniká vodní kámen

Takzvaný vodní kámen tvoří směsi různých sloučenin rozpustných ve vodě. Mezi nimi převládá uhličitan vápenatý (CaCO3). Při ohřevu vody se uvolňuje oxid uhličitý (CO2), který vodu okyseluje a usnadňuje rozpouštění uhličitanu vápenatého. Jestliže však část oxidu uhličitého z kapaliny během varu odstraníme, rozpuštěné látky se po vychladnutí vody začnou srážet a usazovat na dně a stěnách konvice. A to je onen zmíněný vodní kámen.

Tvrdá voda – více usazenin

Pokud bydlíte v oblasti, kde z kohoutku teče takzvaná tvrdá voda, víte o usazeninách své. Objevují se nejen v rychlovarné konvici, ale také ve sprchovém koutě, na vodovodních bateriích, sprchové hlavici a tak podobně. Vodní kámen není pro člověka nebezpečný, ale pokud se vytvoří jeho vrstva na dně konvice, ohřívání trvá o poznání déle a utratíte více za elektrickou energii. Jeho částečky se také mohou odlupovat a ucítíte je v ústech při pití čaje nebo kávy.

Odstranění vodního kamene

Usazeniny lze rychle a bezpečně odstranit několika běžnými prostředky, například kyselinou citronovou. Dvě lžíce kyseliny citronové rozpusťte ve třech lžících vody a nalijte do konvice. Použít můžete i citronovou šťávu nebo citronku. Nechejte asi hodinu působit. Poté přilijte litr vody a konvici zapněte. Že kyselina působí, poznáte podle toho, že voda blížící se k varu začne šumět a rozpouštět vodní kámen. Poté nechejte vodu chvíli odstát. Pokud na dně uvidíte nerozpuštěné zbytky, znovu konvici zapněte. Až bude dno čisté, vodu vylijte a konvici propláchněte čistou vodou.

Ocet a jedlá soda

K čištění můžete použít i ocet, který naředíte jedna ku jedné s vodou a přivedete v konvici k varu. Poté nechejte alespoň čtvrt hodiny odstát a konvici vypláchněte vodou. Poslední z tipů je založen na účincích jedlé sody. Postup je stejný jako v případě kyseliny citronové, jen s tím rozdílem, že se směs nechá působit přes noc a teprve pak se převaří. Čtěte také: Otužování je moderní a prospěšné, ale ne pro každého.

Pokud budete chtít vyčistit konvici i z vnější strany, počkejte, až voda po převaření s účinnou látkou trochu vychladne. Ještě teplou jí můžete pomocí houbičky nebo hadříku otřít všechny části konvice včetně stojanu, který musí být vypojený ze zásuvky.

Zdroj: Which.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu