Pokud je prádlo po vyprání zatuchlé, vyčistěte pračku. Zbavte ji zápachu i usazenin a oblečení bude zase krásně voňavé

Spotřebiče 23. října 2021 | 10:08 — Zuzana Procházková
Vytáhli jste prádlo z pračky, a i když jste použili kvalitní prací gel a aviváž, tak je prádlo nepříjemně zatuchlé? Pokud ano, pak je nejvyšší čas pustit se do dezinfekce pračky, odstranění usazenin a vodního kamene. U praček s předním plněním to občas bývá obtížné. Proto vám poradíme, jak to.
Další 3 fotografie v galerii
Ať už máte jakýkoli typ pračky, měli byste ji v ideálním případě dvakrát do roka důkladně vyčistit / Shutterstock

O pračku je potřeba se náležitě starat a pravidelně ji čistit. V opačném případě se může stát, že vyprané prádlo nebude příliš vonět, i když používáte kvalitní prášky na praní i aviváže. Každá várka špinavého oblečení po sobě v pračce zanechá trochu špíny, bakterií a dalších usazenin, což po nějaké době dá o sobě silně vědět. Pračka i oblečení začne zapáchat, neboť se v ní tvoří plíseň, prací cykly se mohou prodlužovat a oblečení zkrátka nemusí být dokonale vyprané.

Pračky s horním a předním plněním

Ať už máte jakýkoli typ pračky, měli byste ji v ideálním případě dvakrát do roka důkladně vyčistit. Je mylné se domnívat, že na nánosy nečistot a usazeniny jsou náchylné pouze pračky s předním plněním. Pokud však perete několikrát do týdne, a navíc máte tvrdou vodu, je na místě čištění jednou za tři měsíce. Je to z toho důvodu, že časté praní v kombinaci s tvrdou vodou  nahrává ucpání hadic vodním kamenem. Dalšími důvody, proč čistit pračku častěji než dvakrát do roka, je přítomnost domácích mazlíčků, kdy praní jejich pelíšků a hraček pračku značně zanáší.

Co budete potřebovat k čištění pračky

  • utěrka z mikrovlákna

  • starý kartáček na zuby nebo malý kartáček na čištění

  • odměrka

  • chlorové bělidlo

  • destilovaný bílý ocet

  • prostředek na mytí nádobí

Postup čištění pračky s horním plněním

Krok 1: Vyprázdněte buben pračky.

Krok 2: Vyberte cyklus s nejvyšší teplotou praní a nejdelší dobou praní a spusťte jej.

Krok 3: Počkejte, až se během pracího cyklu pračka naplní horkou vodou a poté přidejte čtyři šálky tekutého chlorového bělidla přímo do bubnu pračky a zapněte ventilátor (Upozornění: Nepřidávejte destilovaný bílý ocet s chlorovým bělidlem. Kombinace produktů může produkovat toxický plynný chlor, který je nebezpečný i v malých množstvích).

Krok 4: Nechte pračku projít celým cyklem, tj. praní, máchání i odstřeďování. Je důležité, aby bylo chlorové bělidlo zcela odstraněno během tohoto cyklu.

Krok 5: Vyjměte a vyčistěte dávkovače pracích prostředků a aviváže. Poté vraťte zpět. Pokud dávkovače nelze vyjmout, ohřejte jeden šálek destilovaného bílého octa a nalijte jej do dávkovačů. Nechte alespoň 15 minut odstát, aby se uvolnily všechny usazeniny. Poté je důkladně dočistěte starým kartáčkem na zuby.

Krok 6: Znovu pusťte pračku na nejdelší cyklus s nejvyšší teplotou praní.

Krok 7: Počkejte, jakmile se naplní buben horkou vodou a přidejte 4 šálky destilovaného bílého octa do bubnu k horké vodě.

Krok 8: Dokončete celý cyklus praní.

Krok 9: Vyčistěte vnější část pračky teplou vodou, do které jste přidali pár kapek prostředku na mytí nádobí. Otřete prach, špínu a kapky pracího prostředku z horní a boční strany pračky. Zvláštní pozornost věnujte knoflíkům a elektronickým panelům.

Krok 10: Nakonec otevřete víko pračky a vyčistěte jej z vnitřní strany starým zubním kartáčkem, abyste se dostali do všech záhybů víka. Dále čtěte: Jak zatočit se zápachem ve skříních. Vyzkoušejte aktivní bambusové uhlí, výsledek vás ohromí.

Zdroj: tasteofhome.com, thespruce.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu