Pokud je prádlo po vyprání zatuchlé, vyčistěte pračku. Zbavte ji zápachu i usazenin a oblečení bude zase krásně voňavé

Spotřebiče 23. října 2021 | 10:08 — Zuzana Procházková
Vytáhli jste prádlo z pračky, a i když jste použili kvalitní prací gel a aviváž, tak je prádlo nepříjemně zatuchlé? Pokud ano, pak je nejvyšší čas pustit se do dezinfekce pračky, odstranění usazenin a vodního kamene. U praček s předním plněním to občas bývá obtížné. Proto vám poradíme, jak to.
Další 3 fotografie v galerii
Ať už máte jakýkoli typ pračky, měli byste ji v ideálním případě dvakrát do roka důkladně vyčistit / Shutterstock

O pračku je potřeba se náležitě starat a pravidelně ji čistit. V opačném případě se může stát, že vyprané prádlo nebude příliš vonět, i když používáte kvalitní prášky na praní i aviváže. Každá várka špinavého oblečení po sobě v pračce zanechá trochu špíny, bakterií a dalších usazenin, což po nějaké době dá o sobě silně vědět. Pračka i oblečení začne zapáchat, neboť se v ní tvoří plíseň, prací cykly se mohou prodlužovat a oblečení zkrátka nemusí být dokonale vyprané.

Pračky s horním a předním plněním

Ať už máte jakýkoli typ pračky, měli byste ji v ideálním případě dvakrát do roka důkladně vyčistit. Je mylné se domnívat, že na nánosy nečistot a usazeniny jsou náchylné pouze pračky s předním plněním. Pokud však perete několikrát do týdne, a navíc máte tvrdou vodu, je na místě čištění jednou za tři měsíce. Je to z toho důvodu, že časté praní v kombinaci s tvrdou vodou  nahrává ucpání hadic vodním kamenem. Dalšími důvody, proč čistit pračku častěji než dvakrát do roka, je přítomnost domácích mazlíčků, kdy praní jejich pelíšků a hraček pračku značně zanáší.

Co budete potřebovat k čištění pračky

  • utěrka z mikrovlákna

  • starý kartáček na zuby nebo malý kartáček na čištění

  • odměrka

  • chlorové bělidlo

  • destilovaný bílý ocet

  • prostředek na mytí nádobí

Postup čištění pračky s horním plněním

Krok 1: Vyprázdněte buben pračky.

Krok 2: Vyberte cyklus s nejvyšší teplotou praní a nejdelší dobou praní a spusťte jej.

Krok 3: Počkejte, až se během pracího cyklu pračka naplní horkou vodou a poté přidejte čtyři šálky tekutého chlorového bělidla přímo do bubnu pračky a zapněte ventilátor (Upozornění: Nepřidávejte destilovaný bílý ocet s chlorovým bělidlem. Kombinace produktů může produkovat toxický plynný chlor, který je nebezpečný i v malých množstvích).

Krok 4: Nechte pračku projít celým cyklem, tj. praní, máchání i odstřeďování. Je důležité, aby bylo chlorové bělidlo zcela odstraněno během tohoto cyklu.

Krok 5: Vyjměte a vyčistěte dávkovače pracích prostředků a aviváže. Poté vraťte zpět. Pokud dávkovače nelze vyjmout, ohřejte jeden šálek destilovaného bílého octa a nalijte jej do dávkovačů. Nechte alespoň 15 minut odstát, aby se uvolnily všechny usazeniny. Poté je důkladně dočistěte starým kartáčkem na zuby.

Krok 6: Znovu pusťte pračku na nejdelší cyklus s nejvyšší teplotou praní.

Krok 7: Počkejte, jakmile se naplní buben horkou vodou a přidejte 4 šálky destilovaného bílého octa do bubnu k horké vodě.

Krok 8: Dokončete celý cyklus praní.

Krok 9: Vyčistěte vnější část pračky teplou vodou, do které jste přidali pár kapek prostředku na mytí nádobí. Otřete prach, špínu a kapky pracího prostředku z horní a boční strany pračky. Zvláštní pozornost věnujte knoflíkům a elektronickým panelům.

Krok 10: Nakonec otevřete víko pračky a vyčistěte jej z vnitřní strany starým zubním kartáčkem, abyste se dostali do všech záhybů víka. Dále čtěte: Jak zatočit se zápachem ve skříních. Vyzkoušejte aktivní bambusové uhlí, výsledek vás ohromí.

Zdroj: tasteofhome.com, thespruce.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu