Nepříjemný zápach z myčky i umytého nádobí. Zlikvidujte ho za pár korun přírodní cestou

Spotřebiče 11. května 2022 | 11:44 — Zuzana Procházková
Zápach z myčky není rozhodně nic příjemného, o to hůře když pak nevábně načichne i umyté nádobí. V každém případě, pokud tento problém potká i vás, není potřeba kupovat žádné speciální prostředky v drogerii. Spolehněte se na sílu přírodních surovin, které máte jistě doma.
Další 3 fotografie v galerii
Než dáte nádobí do myčky, tak jej opláchněte od největších nečistot / Depositphotos

Mnoho lidí dává do myčky nádobí bez opláchnutí v dřezu, tedy i se zbytky jídla, tuku nebo připálenin. Pak se však není čemu divit, že může po nějaké době myčka velmi nepříjemně zapáchat a stejně tak může tímto odérem načichnout i čerstvě umyté nádobí. Tento stav rozhodně není žádoucí. Naštěstí není potřeba hned kupovat drahé chemické prostředky, stejnou službu vám udělá několik surovin, které máte jistě doma.

Jedlá soda

Jedlou sodu se rozhodně vyplatí mít doma vždy v zásobě. Jedná se nejspíše o nejvíc univerzálního pomocníka v domácnosti, se kterým vyřešíte mnoho problémů. Jedním z nich je také nepříjemně zapáchající myčka. Jedlá soda se totiž postará o mastnotu, uvolní odpad a absorbuje nepříjemné pachy. Stačí jen nasypat do dna myčky jeden plný hrnek jedlé sody a pustit mycí program s nejvyšší teplotou.

Ocet

Dalším skvělým přírodním pomocníkem v domácnosti je klasický bílý ocet. Nejenže s ním krásně vyleštíte a vydezinfikujete všechny plochy či jej použijete při praní prádla nebo k absorpci pachů v lednici, lze jej využít také pro důkladné vyčištění myčky. Postup je obdobný jako s jedlou sodu, jen ve větším množství. Nalijte na dno myčky dva plné hrnky octa a zapněte mycí cyklus na nejdelší možnou dobu a teplotu. Jestliže máte zaneřáděnou myčku opravdu hodně, pak se nebojte na dno nalít i celý litr. V každém případě se rozhodně nemusíte bát octového zápachu. Vše bude vonět čistotou.

Kyselina citronová

Kromě octa a jedlé sody lze využít k čištění myčky také kyselinu citrónovou, kterou můžete zakoupit v obchodě ve formě prášku nebo zkrátka využijte čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu. Šťávy však bude potřeba hodně, proto je lepší použít kyselinu citrónovou ve formě prášku. A jak na to? Na dno myčky nasypte zhruba 100 gramů kyseliny citrónové a zapněte program na nejvyšší teplotu. S výsledkem budete velmi mile překvapeni. Dále čtěte: Jak zabránit blednutí černého prádla při praní. Vyzkoušejte vychytávku s octem a sodou.

Prevence proti zápachu

Zápachu z myčky lze však předcházet, a to její správnou údržbou a dodržováním několika zásadních pravidel.

1. Než dáte nádobí do myčky, tak z něj opláchněte největší nečistoty.
2. Nenechávejte špinavé nádoby v myčce dlouho. Ideálně ji pusťte alespoň každý druhý den.
3. Jednou do měsíce myčku vyčistěte. Nezapomeňte vyčistit i filtr a těsnění okolo dveří myčky.
4. Myčku nechávejte vždy mírně pootevřenou, aby větrala.
5. Pravidelně doplňujte sůl i leštidlo.
6. Případně zakupte závěsný osvěžovač do myčky.

Zdroj: mollymaid.com, homemadesimple.com, thespruce.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu