Zbavit varnou konvici vodního kamene můžete pomocí surovin, které máte běžně doma. Osvědčená je jedlá soda i ocet s vodou

Spotřebiče 08. července 2022 | 12:22 — Zuzana Procházková
Bez rychlovarné konvice si kuchyň umí představit už jen málokdo. Aby však tento oblíbený spotřebič fungoval, jak má, a vydržel mnoho let, je potřeba jej pravidelně čistit od vodního kamene. Prozradíme vám, s jakými přírodními prostředky varnou konvici zbavíte vodního kamene za pár minut.
Další 3 fotografie v galerii
Bez pravidelné údržby se vodní kámen v konvici vytvoří velmi rychle / Deposithotos

Rychlovarná konvice je nepostradatelným pomocníkem v každé domácnosti už po řadu let. Na její údržbu však nesmíme zapomínat, neboť jen tak lze předcházet tvorbě vodního kamene. Nejenže usazeniny vypadají nevzhledně, ale také mohou ničit varnou konvici, zvyšují spotřebu energie a zároveň negativně ovlivňují kvalitu vody. Než abyste však sahali po agresivních prostředních na vodní kámen, jež jsou k zakoupení v obchodě, vsaďte raději na tři osvědčené suroviny, které máte jistě doma.

Síla kyseliny citronové

Každá zkušená hospodyně ví, že s kyselinou citronovou jdou dělat v domácnosti divy, neboť se hodí k mnoha čistícím záměrům. A právě s vodním kamenem ve varné konvici si poradí kyselina citronová jak nic. Navíc, díky svým antibakteriálním schopnostem odstraní i jiné nečistoty. A jak tedy postupovat?

Jednoduše vysypte celý sáček zakoupené kyseliny citronové do varné konvice, zalijte vodou a uveďte k varu. Poté nechte kyselinu citronovou ještě alespoň hodinu působit, aby mohla naplno účinkovat. Po uplynutí jedné hodiny obsah konvice vylijte a důkladně vypláchnete. Nakonec ještě uvařte alespoň dvakrát vodu a vylijte ji, abyste z konvice dostali případné zbytky kyseliny.

Osvědčená jedlá soda

Tak jako kyselina citronová i jedlá soda je osvědčeným a univerzálním pomocníkem v domácnosti. Navíc má jemně žíravý účinek, díky kterému si jedlá soda poradí i se silně zanesenou varnou konvicí. Celý postup je velmi jednoduchý. Nasypte do varné konvice tři vrchovaté polévkové lžíce jedlé sody a nechte zhruba 15 minut působit. Následně varnou konvici opláchněte vodou a kartáčkem dočistěte případně zbytky jedlé vodního kamene. Tímto způsobem pravidelně čistím varnou konvici a mohu potvrdit, že se jedná o zaručený způsob vyčištění konvice, která bude jako nová.

Účinný ocet

Třetím osvědčeným pomocníkem na odstranění vodního kamene ve varné konvici je klasický bílý ocet. Ten má jak silně žíravé účinky, tak ty antibakteriální. Díky tomu všemu si poradí s jakkoli zanesenou varnou konvicí. A jak na to? Nařeďte ocet vodou v poměru 1:2, nalijte do konvice a přiveďte k varu. Poté nechte ještě hodinu působit. Nakonec obsah vylijte a konvici několikrát opláchněte, případně nechte jednou vyvařit obyčejnou vodou. Dále čtěte: Zbavte se rybenek a zajistěte, aby se k vám už nevrátily. Nesnáší vanilku a další vůně.

Autorský článek, další zdroj: goodhousekeeping.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu