Jak zaručeně vyčistit i ty nejhorší připáleny na mřížce z trouby. Vsaďte na ocet nebo pastu z jedlé sody

Spotřebiče 20. srpna 2022 | 08:51 — Zuzana Procházková
Čištění trouby a mřížky je pro mnohé hospodyně noční můrou, neboť odstranit některé připáleniny je až nemyslitelný úkol. Pokud se to týká i vás, nezoufejte. V tomto článku vám prozradíme, jak pomocí přírodních surovin, které máte jistě doma, odstraníte i ty nejhorší usazeniny bleskovou rychlostí.
Další 3 fotografie v galerii
Po každém pečení byste měli troubu v rámci prevence vytřít hadříkem / Depositphotos

Pakliže se vám zdá, že je čištění trouby a připálenin nadlidský úkol, tak po přečtení tohoto článku jistě změníte názor. Rozhodně není potřeba hned kupovat chemické prostředky z drogerie, které jsou navíc velmi drahé. Připáleniny, mastnotu, ale i jiné usazeniny v troubě a na mřížce vyčistíte bez problému pomocí třech přírodních pomocníků – octa, jedlé sody a prášku do pečiva. Prozradíme vám, jak na to.

Prevence je základem

V první řadě je potřeba zmínit, abyste nezapomínali na pravidelnou údržbu, a předcházeli tak silně usazeným nečistotám a připáleninám, které půjdou velmi těžko odstranit. Pakliže troubu požíváte často, pak je prevence opravdu nanejvýš důležitá. Po každém jídle připraveném v troubě tedy zkontrolujte stav a případné nečistoty či mastnotu ihned vyčistěte.

Účinný ocet

Každá zkušená hospodyně ví, že ocet je všestranným pomocníkem v domácnosti. Má totiž geniální odmašťovací vlastnosti, díky čemu bez problému rozpustí i silně připečené nečistoty. A jak jej použít? V zapékací míse či hlubokém plechu smíchejte 250 ml obyčejného, bílého, kvasného octa s 1 l vody. Dejte do trouby předehřáté na 100 °C a nechte působit asi půl hodiny. Ocet bude postupně rozpouštět veškeré nečistoty a připáleniny. Po uplynutí půl hodiny mísu vytáhněte, troubu nechce vychladnout a mokrou houbičkou dočistěte zbytky nečistot.

Osvědčená soda s citrónem

Kromě octa jsou skvělými pomocníky při úklidu také jedlá soda s citrónem. Pakliže je budete pro čištění přepálenin používat dohromady, tak máte rázem hotové kombo, máte rázem dokonalý čistící prostředek. Já sama doporučuju použít jedlou sodu s octem následovně. Smíchejte zhruba 4 lžíce sody s několika kapkami vymačkané citrónové šťávy tak, aby vám vznikla hustá pasta. Tu po poté houbičkou naneste na připáleniny jak na mřížce, tak i vnitřku trouby. Nechte chvíli působit a nakonec setřete čistým hadříkem.

Prášek do pečiva

Pakliže nemáte zrovna jedlou sodu, pak ji bez problému můžete nahradit práškem do pečiva. A jak pomocí něj dokonale vyčistit zašpiněnou mřížku z trouby? Rozložte na dno vany nebo sprchového koutu ručník a na něj položte mřížku. Je to z toho důvodu, aby vám mřížka nepoškrábala vanu či sprchový kout. Poté na mřížku pusťte horkou vodu tak, aby byla celá pod vodou. Následně přidejte kypřicí prášek a několik kapek saponátu na nádobí. Nechte alespoň 1 hodinu působit. Poté vyndejte a případné zbytky setřete vlhkým hadříkem. Půjde to jak nic, neboť budou všechny uvolněné. Dále čtěte: Co dělat s orchidejí, která přestane kvést nebo začne schnout. Nejdůležitější je péče o kořeny.

Autorský článek, další zdroj: thekitchn.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu