Jak zaručeně vyčistit i ty nejhorší připáleny na mřížce z trouby. Vsaďte na ocet nebo pastu z jedlé sody

Spotřebiče 20. srpna 2022 | 08:51 — Zuzana Procházková
Čištění trouby a mřížky je pro mnohé hospodyně noční můrou, neboť odstranit některé připáleniny je až nemyslitelný úkol. Pokud se to týká i vás, nezoufejte. V tomto článku vám prozradíme, jak pomocí přírodních surovin, které máte jistě doma, odstraníte i ty nejhorší usazeniny bleskovou rychlostí.
Další 3 fotografie v galerii
Po každém pečení byste měli troubu v rámci prevence vytřít hadříkem / Depositphotos

Pakliže se vám zdá, že je čištění trouby a připálenin nadlidský úkol, tak po přečtení tohoto článku jistě změníte názor. Rozhodně není potřeba hned kupovat chemické prostředky z drogerie, které jsou navíc velmi drahé. Připáleniny, mastnotu, ale i jiné usazeniny v troubě a na mřížce vyčistíte bez problému pomocí třech přírodních pomocníků – octa, jedlé sody a prášku do pečiva. Prozradíme vám, jak na to.

Prevence je základem

V první řadě je potřeba zmínit, abyste nezapomínali na pravidelnou údržbu, a předcházeli tak silně usazeným nečistotám a připáleninám, které půjdou velmi těžko odstranit. Pakliže troubu požíváte často, pak je prevence opravdu nanejvýš důležitá. Po každém jídle připraveném v troubě tedy zkontrolujte stav a případné nečistoty či mastnotu ihned vyčistěte.

Účinný ocet

Každá zkušená hospodyně ví, že ocet je všestranným pomocníkem v domácnosti. Má totiž geniální odmašťovací vlastnosti, díky čemu bez problému rozpustí i silně připečené nečistoty. A jak jej použít? V zapékací míse či hlubokém plechu smíchejte 250 ml obyčejného, bílého, kvasného octa s 1 l vody. Dejte do trouby předehřáté na 100 °C a nechte působit asi půl hodiny. Ocet bude postupně rozpouštět veškeré nečistoty a připáleniny. Po uplynutí půl hodiny mísu vytáhněte, troubu nechce vychladnout a mokrou houbičkou dočistěte zbytky nečistot.

Osvědčená soda s citrónem

Kromě octa jsou skvělými pomocníky při úklidu také jedlá soda s citrónem. Pakliže je budete pro čištění přepálenin používat dohromady, tak máte rázem hotové kombo, máte rázem dokonalý čistící prostředek. Já sama doporučuju použít jedlou sodu s octem následovně. Smíchejte zhruba 4 lžíce sody s několika kapkami vymačkané citrónové šťávy tak, aby vám vznikla hustá pasta. Tu po poté houbičkou naneste na připáleniny jak na mřížce, tak i vnitřku trouby. Nechte chvíli působit a nakonec setřete čistým hadříkem.

Prášek do pečiva

Pakliže nemáte zrovna jedlou sodu, pak ji bez problému můžete nahradit práškem do pečiva. A jak pomocí něj dokonale vyčistit zašpiněnou mřížku z trouby? Rozložte na dno vany nebo sprchového koutu ručník a na něj položte mřížku. Je to z toho důvodu, aby vám mřížka nepoškrábala vanu či sprchový kout. Poté na mřížku pusťte horkou vodu tak, aby byla celá pod vodou. Následně přidejte kypřicí prášek a několik kapek saponátu na nádobí. Nechte alespoň 1 hodinu působit. Poté vyndejte a případné zbytky setřete vlhkým hadříkem. Půjde to jak nic, neboť budou všechny uvolněné. Dále čtěte: Co dělat s orchidejí, která přestane kvést nebo začne schnout. Nejdůležitější je péče o kořeny.

Autorský článek, další zdroj: thekitchn.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Výzkum naznačuje, že lidský mozek pracuje velice podobně jako kvantový počítač

Nejzdravější káva je filtrovaná, shodují se studie. Může...

Peugeot slaví 130 let závodění. Fascinující výstava...

Březen je ideální čas na jarní restart trávníku:...

Jaro je ideální čas na přípravu zahrady: Přilákejte...

Vůně benzínu sponzory neláká, dnešní motorsport je ve...

Domácí vaječný koňak jako krásný dárek. S vynikající...

Zavřít reklamu