Připravte si křupavé hranolky bez přepáleného oleje. Víte, co všechno dokážou moderní friťáky?
Trouby ani klasické pánve se smažení pokrmů ve friťáku nikdy nevyrovnají. Obalované kuřecí paličky, křídla i hermelín jsou z něj jednoduše křupavější, navíc osmažené hezky rovnoměrně – a v poměrně krátkém čase. Na rozdíl od starších přístrojů přitom nemusíme mít tolik špatné svědomí. Fritovací hrnce, které jsou dnes k dostání, se umí postarat o to, aby se olej nepřepaloval.
S robofritézou ušetříte olej
Nejmodernějším spotřebičem je v tomto ohledu robofritéza. Připomíná fritovací hrnec se skrytým topným tělesem, uvnitř nějž je nakloněná plocha a nad ní drátěný koš. Ten je ponořený do oleje pouze z části a rotuje, tím pádem tuku při přípravě pokrmu spotřebujeme daleko méně. Pohybem koše navíc dochází k ochlazování pochutin, díky čemuž se olej nepřepaluje.
Bez odpadající strouhanky a drobků
Speciální chladivou zónu mají ale už i klasické friťáky. Pokud například sáhnete po spotřebiči s topným tělesem ponořeným v oleji, vyhnete se ještě navíc připalování strouhanky a odpadajícím drobkům. Ostatně tento typ přístroje má oproti fritovacímu hrnci se skrytým topným tělesem i další výhodu: olej není třeba měnit tak často.
Nejlevnější se musí čistit ručně
Kdo nesmaží tak často a přesto si chce pochutnat, ten se s hrncem se skrytým topným tělesem zřejmě spokojí – už jen z toho důvodu, že je levnější. Dá se pořídit už do tisícovky. Bohužel se nevyhne opatrnému ručnímu čištění, do myčky totiž takový friťák nemůže. Naštěstí jsou na trhu speciální škrabky a jako vždy zafunguje oblíbený ocet. Při použití chemie pozor na řádné vymytí hrnce!
Velikost vybírejte podle počtu lidí
Friťáky se prodávají v různých velikostech. Nejlepší je kupovat jej s ohledem na to, pro kolik lidí budete jídlo připravovat. Dvouapůllitrový hrnec vystačí pro čtyři osoby, aniž byste museli pokrm chystat nadvakrát. Spotřebič lze ale pořídit půllitrový i čtyřlitrový. Berte samozřejmě ohledy i na případné skladování.
Dokonalý komfort zajistí filtry
Na rozdíl od starších přístrojů mají moderní fritovací hrnce celou řadu funkcí. Standardem je kontrolka, která zobrazuje správný ohřev oleje. U některých si můžete nastavit přesnou teplotu v závislosti na volbě pokrmu a čas přípravy. Velmi praktické jsou také filtry – pachový, tukový a filtr na vysrážené páry. První eliminuje zápach v kuchyni při přípravě jídla, další zachytává malé odlomky a drobky z potravin, které vznikají při smažení. Poslední zmíněný filtr zajistí, aby přebytečná voda nekapala všude kolem.
Fajnšmekry potěší i vychytávky
Kdo má rád vychytávky, může si pořídit takový spotřebič, který obsahuje oddělený koš a umožňuje tak připravovat více druhů pochutin najednou. Některé friťáky rovněž nemají klasické víko. Může být průhledné, které umožní neustálou kontrolu bez jakékoliv manipulace, nebo přímo součástí hrnce. Velmi praktická je také vylévací trubička, díky které vylejete přepálený olej mnohem snáz. Víte, co způsobujete, když splachujete zbytky potravin nebo léky? Budete nemile překvapeni.