Potřebujete uchovat potraviny déle čerstvé? Naučte se je správně balit
Vakuovaným výrobkům se někdy v obchodech záměrně vyhýbáme a saháme raději po čerstvých, což je logické. Jenže výrobci se k této metodě uchylují z jednoho prostého důvodu. Potraviny, které svaří do fólie a vysají z ní veškerý vzduch, vydrží mnohem déle než pultové. V mnoha ohledech je to pro domácnost jistá výhoda. Není třeba chodit nakupovat tak často, navíc si můžete pořídit zásoby dopředu, pokud čekáte větší či nečekanou návštěvu.
Vakuování nepřeje bakteriím a plísním
Vakuovat ale můžete i doma, jedná se totiž o velmi efektivní způsob skladování potravin. Podle odborníků vydrží až pětkrát déle čerstvé, aniž by ztratily své aroma, chuť nebo živiny. Uskladnění va vakuu zpomaluje množení bakterií a plísní, navíc není třeba mít obavy z nechtěného zápachu. V mrazničce pak vakuované potraviny ušetří spoustu místa.
Hodí se na marinování i uchování hotových jídel
Přemýšlíte, jestli byste takovou vakuovačku vlastně využili? Záleží především na tom, jak jste zvyklí nakupovat a vařit. Pokud pravidelně nakládáte maso k neděli nebo skladujete hotová jídla, nebudete litovat. Stejně tak přístroj určitě využijete v případě, že vyrábíte domácí mošt nebo si rádi pochutnáte na dobrém víně. S vakuovačkou totiž můžete odsát z nedopité láhve vzduch a víno si tak uchová lepší vlastnosti.
Ruční nebo automatická? Obojí má své přednosti
V závislosti na tom, jak často chcete vakuovat, můžete zvolit vakuovačku ruční nebo automatickou. První typ je levnější, skladnější a funguje většinou na baterky. Jeho alternativou jsou také vakuové boxy. Automatická svařovačka fólií je oproti tomu dražší, větší, zato mnohem pohodlnější. Její příkon vás informuje o tom, jak rychle dokáže ze sáčku vysát vzduch, velikost zase napoví, jak objemné potraviny umožní zatavit. Sáčky lze zvolit jednorázové i umyvatelné, v každém případě je dobré nepodlehnout jedné konkrétní značce, která je pak v jistém ohledu limitující.
Cena začíná na stovkách, lepší přístroj stojí tisíce
Vakuové boxy a jednoduché ruční vakuovačky se dají koupit už od několika stovek korun. Plnohodnotnou domácí vakuovačku však pořídíte spíš od tisícovky nahoru, přičemž náročnější zákazníci si připlatí. Za dvojité sváry, speciální drážkované fólie a možnost vakuovat zcela libovolnou pochutinu budou muset investovat pět tisíc korun a více.
Zajímavost
Systému vakuování se chytili před lety i význační kuchaři, kteří z něj vytvořili dokonce metodu vaření – sous vide. Spočívá v tom, že se vakuované suroviny, jako je maso nebo zelenina, připravují ve vodní lázni, která má přesně stanovenou teplotu. Takto připravené jídlo je podle nich velmi šťavnaté. Nikdy se vám nepodařilo uvařit rýži, která je nadýchaná a nelepí se? Víme, jak vyřešit problém jednou provždy.