Jak vyčistit bílé tenisky, aby zářily čistotou a vypadaly znovu jako nové

Tipy a inspirace 28. července 2020 | 09:52 — Marie Drahá
Bílé tenisky má v botníku většina z nás. Jsou stylové, sluší všem věkovým kategoriím a hodí se k jakémukoliv outfitu. Častým nošením se však brzy ušpiní a jde na nich vidět každý flek. Přesto exisuje několik způsobů, jak tenisky vyčistit, aby znovu vypadaly jako nové.
Další 4 fotografie v galerii
Ruční čištění s domácími ingrediencemi je sázka na jistotu / Depositphotos

Vložit tenisky do pračky lze jen na vlastní nebezpečí. Většina z nich není na klasické praní stavěna a mohla by se mechanicky poškodit. Problém působí zejména gumové podrážky, které se v pračce většinou rozlepí. Teniskám navíc hrozí nevzhledné zabarvení. Jestli jste za kvalitní tenisky nechali v obchodě hromadu peněz, největší jistotou je vyčistit boty ručně.

Funguje prášek, šampon i jedlá soda

Na plátěné tenisky stačí smíchat prášek na praní s teplejší vodou a pomocí menšího kartáčku špínu odstranit. Jednoduše se tak zbavíte nečistot na gumové podrážce, ale i látkové části. Podobně zafunguje i šampon na vlasy nebo jedlá soda. Po vyčištění boty pořádně propláchněte a nechte nejlépe uschnout na sluníčku, které je ještě vybělí. Dále čtěte: Netradiční přísady na mytí oken, díky kterým vydrží lesklé a beze šmouh.

Gumu vybělí zase jen guma

Gumové části jdou vyčistit o něco hůř. Nejjednodušším způsobem, jak z nich dostat rychle špínu, je klasická guma, která většinou zafunguje. Použít lze ale také bělicí pastu na zuby nebo tekutý písek na sporáky. Záleží na tom, co máte zrovna doma po ruce. Pomoci si můžete starším zubním kartáčkem.

Vlhkosti zbaví bot novinový papír

Kožené nebo sportovní tenisky si žádají šetrnější přístup. Při jejich čištění se osvědčila houbička na nádobí a mýdlo s vodou. Směs zkuste na tenisky jemně nanést a nechat čtvrt hodiny působit. Poté je opláchněte pod tekoucí vodou a důkladně utřete. Během chvilky je usušíte na sluníčku. Pokud se potřebujete co nejdřív zbavit vlhkosti uvnitř bot, vystelte je novinovým papírem, který ji spolehlivě vysaje. A když už se náhodou pro praní tenisek v pračce rozhodnete, nezapomeňte si pořídit speciální pytlík.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu