Několik věcí, které je dobré si pohlídat při výběru prostěradla

Tipy a inspirace 15. srpna 2020 | 09:47 — Marie Drahá
Ani kvalitní prostěradlo nevydrží věčně a čas od času je třeba jej vyměnit za nové. Pokud jste se rozhodli ložní prádlo obměnit, pohlídejte si nejen správnou velikost, ale především materiál. Jiné přednosti má froté, jiné zase bavlna.
Další 4 fotografie v galerii
Výběr materiálu má velký vliv na to, jak příjemně se vám v posteli usíná / Depositphotos

Jestli jste dosud výběru prostěradla nepřikládali větší význam, možná nyní změníte názor. Kvalitní prostěradlo má totiž velký vliv na to, zda se cítíme v posteli příjemně a dobře se nám usíná – podobně jako povlečení. Kdo je například zimomřivý a pořídí si takový typ prostěradla, které spíš chladí, na výši komfortu se to jednoznačně projeví.

Klasické plachty ze 100% bavlny, které známe ještě z dob našich babiček, jsou sice kvalitní, ale dnes je už používá málokdo. Na rozdíl od natahovacích prostěradel se hůř natahují na postel a především se musí žehlit. Napínacích prostěradel, které představují mnohem větší pohodlí, jsou dnes navíc plné obchody. Ve snaze sladit ložní prádlo s interiérem se však může stát, že sáhneme po laciném braku, který se po několika vypráních vytahá, o stálosti barev nemluvě.

Na co se při výběru zaměřit

Připadají vám prostěradla, která máte doma, obnošená a chystáte se konečně pořídit nová? Při nákupu si nezapomeňte pohlídat několik důležitých věcí.

Velikost prostěradla

Rozměr prostěradla by měl vždy přesně odpovídat velikosti matrace. Důležité je brát ohled nejen na šířku a délku lůžka, ale také výšku matrace. Každá matrace je totiž jinak vysoká a rozdíl může být až 20 cm. Pokud pořídíte prostěradlo menší a budete jej zbytečně natahovat, brzy se předčasně opotřebuje.

Výběr materiálu

Velké oblibě se roky těší bavlna, tedy přírodní materiál, který je hypoalergenní, prodyšný, dobře saje pot, v létě chladí a v zimě hřeje. Obvykle se dá pořídit za příznivou cenu, pokud se tedy nezamilujete do luxusní egyptské bavlny, která je speciálně tkaná z dlouhých nití a nabízí větší pevnost a delší životnost. Jestli se chcete vyhnout žehlení prostěradla, zkuste jej při sušení co nejvíce vypnout.

O něco pružnější jsou jerseyová prostěradla, která kromě bavlny obsahují malý podíl elastanu. Jsou vhodná především pro letní období, protože nejsou tolik hřejivá, zato velmi příjemná na omak. Dlouho vydrží, není třeba je žehlit, ale jsou o něco dražší než bavlna. Na co je však třeba dát při jejich koupit pozor, je gramáž. Kvalitní jersey prostěradla ji mají 145–185 g/m2.

Na zimu je naopak nejlepší pořídit si froté, což je směs tvořená z 80 % z bavlny a 20 % polyesteru či polyamidu. Jedná se o jemný a měkký materiál, který má vyšší savost a příjemně hřeje. Navíc se nemusí žehlit. Gramáž u froté prostěradel se často pohybuje kolem 185g/m2, ale může být až 220 g/m2. Platí, že čím vyšší gramáž, tím delší životnost prostěradla.

Kvůli síle materiálu však froté prostěradlo déle schne. Vyhněte se jeho nákupu v případě, že s vámi postel sdílí čtyřnohý miláček. Když se zachytne prostěradlo o drápek, na vzhledu se to okamžitě projeví. Zimní alternativou froté je například flanel, jenž velmi příjemně hřeje. Jeho nevýhodou však je, že se mačká. Dále čtěte: Nejjednodušší způsob, jak vyčistit matraci od skvrn a zápachu.

Na výběr je dále damašek, samet i mikrovlákno. První dva materiály se řadí mezi luxusnější, ale nikoliv nejvyhledávanější. Damašek bývá často k vidění v hotelech – pyšní se vysokým leskem, pevností a kvalita materiálu je poznat na první pohled. Důsledkem toho je i vyšší cena. Podobně je na tom samet, který nabízí dlouhou životnost, zato náročnější údržbu. Mikrovlákno je hypoalergenní, rychle schne a není nutné jej žehlit. Jeho jedinou a větší nevýhodou je, že je vyrobeno z umělých vláken.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu