Pěstujte si doma v květináči rýmovník. V boji proti virózám je jedinečný

Tipy a inspirace 10. září 2020 | 07:55 — Marie Drahá
Zůstal vám ještě od zimy v květináči rýmovník? Pokud jste jej v létě nevyužili jako přírodní repelent, na podzim jako když najdete. Účinně s ním zaženete nastupující virózy, pochutnáte si na něm i v podobě koření pod maso.
Další 3 fotografie v galerii
Rýmovník se dá využít na mnoho různých způsobů / Depositphotos

Rýmovník je nenáročná léčivka, která už sama o sobě působí v místnosti antisepticky. Mít ji doma na parapetu se rozhodně vyplatí. Roste poměrně rychle a musí se pravidelně zastříhávat. Lístky rostliny lze využít jak čerstvé, tak jemně spařené. Chutná báječně a vyhlášený je především rýmovníkový sirup.

Protáhne dýchací cesty

Jestli si však nechcete dát s přípravou bylinky moc práce, zvykněte si ji používat „jen tak“. Rýmovník má jemnou mentolovou vůni, takže už jen pouhé promnutí lístku mezi prsty a následné přičichnutí vám hezky protáhne dýchací cesty. Změnu ucítíte i tehdy, když si dáte lístek rýmovníku v noci pod polštář.

S blížícími se plískanicemi si určitě uvařte z rýmovníku čaj, který je skvělým bojovníkem proti chřipce a nachlazení. Několik lístků zalijte v hrníčku horkou vodou, pro dochucení můžete přidat i med s citronem. Čaj dokonale protáhne dutiny, podobně jako sirup je vhodný také pro děti.

Potřete si s ním hrudník

Lístky rýmovníku lze také inhalovat. I chvilkové napaření ulevuje od bolestí v krku nebo ucpaného nosu. Při zánětech průdušek nebo bronchitidě se pak doporučuje mazat hrudík podrcenými lístky rýmovníku smíchanými s olivovým olejem.

Podobně jako aloe vera neváhejte použít lístky rýmovníku ani na rány. Potírat je můžete odvarem z rýmovníku, případně nechat léčivé lístky působit pod obvazem.

Nasušený do pomazánek i pod maso

A nakonec se dá rýmovník skvěle využít i v kuchyni. Coby bylinka dochutí nejrůznější pomazánky, hodí se dokonce i pod maso. Působí proti nadýmání a uklidňuje žaludek. Před použitím však nezapomeňte lístky usušit a rozdrolit. Dále čtěte: Použití aloe vera je jednoduché. Získejte z něj hojivý gel, který nahradí půlku lékárničky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu