Pokud vás trápí skvrny od vosku, máme pro vás zaručené tipy, jak je odstranit z různých povrchů

Tipy a inspirace 09. prosince 2020 | 14:44 — Klára Sanders
Především v tomto zimním období vyvolávají zapálené svíčky příjemnou atmosféru. Bohužel ne vždy kape vosk tam, kam má. Skvrny od vosku se odstraňují opravdu špatně. Při troše trpělivosti a s použitím našich tipů se vám to nakonec podaří.
Další 2 fotografie v galerii
Skvrny od vosku se odstraňují opravdu špatně / Pixabay

Neopatrnou manipulací se svíčkou nebo svícnem se mohou skvrny od vosku vyskytnout na místech, kde bychom je určitě vidět nechtěli. Není nutné propadat panice. Nejdůležitější je na nic nečekat a okamžitě se pustit do šetrného odstraňování těchto skvrn. Jakmile totiž skvrny od vosku zaschnou, je jejich odstranění o poznání složitější.

Vosk na stěně

Když se vám povede polít voskem stěnu, na jeho odstranění budete potřebovat papírové utěrky, žehličku anebo fén na vlasy. Přiložte několik papírových utěrek k vosku, nahřejte žehličku na nejnižší teplotu a několikrát s ní přejeďte přes špinavé místo. Vosk by se měl nalepit na papír. Stejným způsobem můžete použít i fén na vlasy.

Vosk na koberci

Obdobně dostanete vosk i z koberce. Místo papírové utěrky použijte ale papírovou tašku. Zase ji umístěte na vosk a několikrát přejeďte žehličkou, dokud se vosk nevstřebá do papíru.

Vosk na dřevěném nábytku

Pokud si pokapete voskem stůl nebo nějaký jiný dřevěný kus nábytku, změkčete ho fénem na vlasy a utřete jej měkkým hadrem. Odolejte nutkání vosk po kouskách odlámat, mohli byste tím poškodit dřevo nebo jeho ochrannou vrstvu.

Vosk na látce

K odstranění vosku z látky jsou potřeba tři kroky. Nejprve dejte poškozenou látku asi na půl hodiny do mrazáku. Potom ji vytáhněte a vosk seškrábejte. Potom použijte metodu s žehličkou a papírovou taškou, abyste odstranili mastnou skvrnu. Nakonec přímo na flek naneste prací prostředek a látku vyperte.

Vosk na vaně či umyvadle

Jestli si rádi svíčkami navozujete romantickou atmosféru v koupelně, asi vás bude zajímat, jak sundat vosk z povrhu umyvadla nebo vany. Použijte kreditní kartu nebo nějaké jiné plastové škrabadlo. Pokud vosk nechce povolit, můžete jej uvolnit horkou vodou.

Vosk ve vlasech

Kdybyste náhodou byli hodně nešikovní a povedlo by se vám dostat vosk na vlasy, není to žádná katastrofa. Jestli je vosk blízko ke konečkům, rozpusťte ho pomocí horké vody. Pokud je blízko ke kořínkům nebo máte krátké vlasy, vosk uvolníte vmasírováním olivového oleje. Psali jsme také: Krásně vyleštěné krbové sklo můžete mít i bez chemických čistidel

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu