Boty promočené od sněhu můžete i zničit. Návod, jak je co nejlépe vysušit

Tipy a inspirace 28. ledna 2021 | 10:52 — Marie Drahá
Sůl, mráz i tající sníh často způsobí, že se z procházky vracíme v provlhlé obuvi. Ani kvalitní impregnace, která je v zimě pro boty tou nejlepší ochranou, si někdy s bojovými podmínkami neporadí. Špatný postup sušení však může botám uškodit. Jak je po návratu domů co nejlépe ošetřit?
Další 4 fotografie v galerii
Přílišná teplota může uškodit i funkčnosti obuvi / Depositphotos

Především nejmenší děti dají v zimě botám pořádně zabrat. Nejlepší prevencí před navlhnutím je výběr vhodné obuvi a důkladná impregnace, kterou je v zimě nutné důkladně obnovovat. Posypová sůl totiž ochranný film ničí. Místo impregnace lze rovněž použít sádlo, indulonu, kosmetickou vazelínu nebo včelí vosk. Pokud se přesto stane, že bota promokne, dopřejte jí v prvé řadě dostatek času na vysušení.

Přímé teplo může botu zničit

Mokrá bota nikdy nepatří do botníku, ale poblíž topení. Rozhodně jí však nesvědčí přímé teplo u krbu nebo kamen, které by ji mohlo spíš zničit. Kožené boty při příliš vysoké teplotě tvrdnou a praskají, ostatní materiály mají tendenci začít se kroutit.

Vždy také dbejte na to, aby bota při sušení držela svůj tvar. V případě vázání se doporučuje vytáhnout z bot tkaničky a vysunout jazyk dopředu, boty pak vystlat klasickými novinami. Tím jim totiž pomůžete i zevnitř. Noviny výborně sají vlhkost, jen je potřeba papír především ze začátku pravidelně měnit. Jedná se o starý osvědčený způsob vysoušení obuvi, který funguje. Letáky na kvalitnějším papíře noviny rozhodně nenahradí.

Osvědčil se silikagel i kočkolit

Dobrou službu prokážou také sáčky proti vlhkosti se silikagelem, které naleznete v nových botách nebo kabelkách, stejně tak absorpční kočkolit vložený do ponožky. Použít můžete i filtry do obuvi, které se ale spíš než na promočené boty hodí pro ty navlhlé. Vlhkost podle babských rad výborně absorpují také švestkové nebo třešňové pecky. V neposlední řadě prokáže výbornou službu klasický fén, u kterého je třeba hlídat, aby se nepřehřál. Kdo rád jezdí na hory nebo se s mokrými botami potýká docela často, jistě využije speciální vysoušeče bot.

V okamžiku, kdy jsou boty téměř suché, do nich vložte klasické dřevěné napínáky, případně i plastové. Díky nim si svršky zachovají svůj tvar. Abyste se vyhnuli nevzhledným záhybům na kozačkách, ty sušte raději položené na boku. Při pověšení dbejte na to, aby nezanechaly klamerky na botách otlak.

Nouzové řešení? Igelit do ponožky 

Máte doma jediné zimní boty a musíte je použít, přestože zatím nestihly vyschnout? Pokud se neplánujete nikde zouvat, můžete si na nohy v ponožkách navléct igelitové sáčky. Boty vysuší a vám nebude chladno od nohou. Dále čtěte: Skvrn z látkového potahu se zbavíte poměrně snadno. Poradíme, jak na to.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu