Ze staršího nádobí originální dárky. Malovat na porcelán zvládnou i děti

Tipy a inspirace 21. března 2021 | 08:20 — Marie Drahá
Máte doma starší jídelní servis, který už má to nejlepší za sebou? Dřív, než se ho zbavíte, zkuste popřemýšlet, jestli by mu neslušel jiný odstín nebo zajímavý vzor. Zkuste z něj vyrobit originální kousky, které mohou posloužit jako dárky. Existuje několik technik, zvládne je i amatér.
Další 4 fotografie v galerii
Vyzkoušet můžete barvy na porcelán nebo speciální fixy / Depositphotos

Hrnečky, misky, talíře i květináče. Jednobarevné, ideálně světlejší kousky porcelánu či keramiky se dají najít v každé domácnosti. Čas od času však majitele omrzí a rádi by je vyměnili za nové. Dekorování je ideálním řešením, jak strávit tvořivé odpoledne a najít pro starší nádobí další využití.

Malování barvami i fixami

Nemusíte se bát, že nejste dostatečně zruční. Pokud si netroufáte na tekuté barvy určené na porcelán a keramiku, dejte přednost speciálním fixám. Pracuje se s nimi jako s klasickými fixami, takže malování zvládnou naprosto všichni včetně dětí. Nabídka materiálu a pomůcek je ostatně velmi široká.

Podobně jako u výkresů si můžete malůvku nejdřív nakreslit nanečisto měkkou obyčejnou tužkou a poté ji fixami obtáhnout. Nakonec stačí vložit nádobí do trouby a péct na 160 °C po dobu 90 minut. Dekorované nádobí zvládne dokonce i mytí v myčce. Můžete jej bez obav používat nebo z něj vytvořit originální dekoraci.

Jakým obrázkem zaujmout? Nemusíte ovládat výjevy z čínského prostředí. Bohatě postačí, když popustíte uzdu vlastní kreativitě nebo se jednoduše inspirujete zajímavým motivem na internetu. Jisté je, že oblíbené jídlo nebo nápoj si dáte z nového originálního nádobí velmi rádi. Milý hrníček nebo miska s nevšedním vzorem navíc udělá radost i vašim blízkým.

Mramorování nádobí

Jestli máte doma spoustu laků na nehty, můžete se pustit i do mramorování. Jak na to? Do větší misky s vodou postupně nakapete laky a vrstvíte na sebe libovolné barvy. Když jste s barvami spokojeni, vezmete špejli a pomocí ní projedete barevnou vrstvu z laků, čímž docílíte nejrůznějších tvarů a designu.

Poté ponoříte do misky část talíře, hrníčku nebo mističku. Lak se na keramiku přichytí. Po vytažení necháte nádobí dostatečně vyschnout. Mramorované nádobí myčku nesnese, zato se dá jednoduše odstranit odlakovačem. Dále čtěte: Zvonkohra vám ozdobí balkon nebo zahradu. Vyrobte si ji snadno sami doma.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu