Poradíme vám, jak se jednoduše zbavit zaschlých kapek na skle

Tipy a inspirace 14. února 2021 | 16:04 — Klára Sanders
Asi nejnáročnější místností na úklid je koupelna. Především zaschlé kapky na zrcadle, zástěně u sprchy nebo na vaně jdou těžko odstranit a stejně se za chvíli objeví znovu. Naštěstí existuje jedno velmi chytré řešení, jak se jich zbavit.
Další 3 fotografie v galerii
Sklo a keramika se běžně po každém sprchování orosí / Depositphotos

To, jak máte uklizeno, se často posuzuje především podle koupelny. A právě zaschlé kapičky a bělavý povlak na skle dokáží celý dojem z jinak vyšperkované koupelny hodně pokazit. Pokud se ale tohoto problému chcete nadobro zbavit a přitom se nijak nenadřít, je to v dnešní době možné.

Kapky vznikají rosením 

Sklo a keramika se běžně po každém sprchování orosí a voda z nich stéká velmi pomalu. Nečistoty na nich pak zaschnou a drží se zuby nehty.

Stejně tak mají skvělou příležitost i bakterie, které se ve vlhkém prostředí množí přímo geometrickou řadou. Je v zájmu vašeho zdraví jim veškeré snažení překazit. Větráním a dostatečnou teplotou.

Vyzkoušejte ocet nebo jedlou sodu

Sklo můžete čistit i pomocí ingrediencí, které máte běžně doma. Dobře funguje například rozředěný bílý ocet nebo jedlá soda. 

Teplota a vlhkost

Teplota je důležitý faktor nejen kvůli pohodlí, ale i z hlediska kondenzace vodní páry, kterému by každý nejraději v koupelně zamezil. Při sprchování a koupání se vlhkost vzduchu v koupelně samozřejmě několikanásobně zvýší. Pokud dosáhne určité hodnoty, vnímáme ji jako páru, protože začne kondenzovat na površích, kde je teplota chladnější. Ideální je držet relativní vlhkost vzduchu pod touto hodnotou, protože jinak budou veškeré povrchy v koupelně vystaveny při každém sprchování nebo koupání vysoké zátěži a navíc může dojít k vytvoření již zmíněných plísní.

Chytré sklo

Bakteriím v koupelně můžete čelit velmi důkladným čištěním a sušením skla po každém sprchování. Jenže být takto důsledný se asi podaří málokomu. Problém se zaschlými kapkami lze přitom vyřešit úplně jinak a bez přehnané námahy. Řešením je specifické sklo se speciálním povlakem, na kterém voda tolik neulpívá.

Povlak na vnitřní straně skla tvoří kovové oxidy, které odpuzují vodu. V porovnání s běžným sklem z něho voda stéká daleko rychleji a sklo se výrazně méně zapařuje. I to minimum kapiček, které stihne zaschnout, tak vyčistíte s daleko menším úsilím. Při pravidelném čištění sklo nezbělá a zůstane takové, v jakém stavu jste ho pořídili. Psali jsme také: Pár šikovných nápadů, jak oživit koupelnu bez větších investic

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu