Nezapomínejte při úklidu ani na plyšové hračky. Jak udržet v čistotě i ty se strojkem

Tipy a inspirace 08. března 2021 | 14:05 — Helena Malá
Úklid dětského pokoje dá pořádně zabrat. Jen vysát a utřít prach rozhodně nestačí. Velké množství prachu a špíny totiž ulpívá také na hračkách a i ty je nutné dát do pořádku. Někdy pomůže pračka, jindy myčka nebo mrazák.
Další 3 fotografie v galerii
I hračky potřebují čas od času umýt / Pixabay

Aby byl dětský pokoj opravdu čistý, je nutné se podívat na zoubek také všem hračkám, ať už jde o stavebnice, nebo plyšáky.

Co dát do myčky

Pokud má dítě plnou krabici nejrůznějších plastových figurek, kostek a dalších hraček, můžete je umýt třeba v mýdlové vodě ve vaně, ale jestliže máte doma myčku nádobí, ušetří vám spoustu práce. Nejlépe uděláte, když všechny plastové věci uložíte do horního koše. Je to bezpečnější proto, že je při sušení dál od ohřívacího prvku. Pokud svěřujete myčce dětské hračky, nastavte vždy program s nízkou teplotou, která by neměla přesáhnout 40 stupňů Celsia. Do myčky můžete dát také všechny gumové hračky, které dítě používá při koupání ve vaně.

Tip: Pokud máte hromadu malých plastových hraček, dejte je do vhodného pytlíku. Hodí se například pytlík určený na praní spodního prádla.

Co dát do pračky

Do pračky můžete dát různé plyšové hračky. Musíte si ale na štítku vždy zkontrolovat, zda je hračka skutečně vhodná na praní. Co se týká teploty, nastavte vždy takovou, kterou na štítku doporučuje výrobce. Pokud máte doma alergika či astmatika, je třeba o plyšové hračky pečovat častěji. Vyplatí se na to myslet dopředu a při jejich pořízení vybírat takové, které praní v pračce snesou. Je to totiž daleko snazší. Vždy se však držte zásady, že při praní plyšáků se nepoužívá horká voda, teplota by neměla být vyšší než 40 stupňů Celsia.

Tip: Pokud se bojíte, že z hraček se při praní oddělí některé malé části, raději hračku vložte do pytlíku na praní jemného prádla.

Co prát ručně

Pokud hračka štítek nemá, raději ji vyperte ručně. Obecně se dá říct, že do pračky byste neměli dávat příliš staré a křehké plyšáky, ty, které jsou vyplněné malými kuličkami, pokud obsahují flitry a velmi jemné části, jako jsou síťky či korunky. Obezřetní buďte také v případě, že hračka obsahuje natahovací strojek. Mnohé maminky sice i tyto hračky perou a hrají dál, ale spoléhat na to nejde.

Tip: Když chcete vyprat hračku s natahovacím strojkem, je lepší strojek z hračky vypárat a vložit zpět po vyprání. Otvor, kterým jste strojek vytáhli, nezapomeňte zašít.

Co dát do mrazáku

Pokud máte obavy, že by plyšák nepřežil ani pračku, ani ruční mytí, ale rádi byste jej zbavili alespoň roztočů, pomůže vám v tom mrazák. Roztoči milují vlhko a teplo, plyšové hračky tak pro ně představují skvělé prostředí. Strčte proto čas od času plyšáky do mrazničky, v ledovém prostředí nemají šanci roztoči přežít. Z hygienického hlediska je vhodnější, když do mrazáku dáte plyšáky v čistém igelitovém sáčku, aby nepřišli do kontaktu s potravinami. O tom, jak dětem vyrobit zábavnou a interaktivní hračku z obalů na vlhčené ubrousky, jsme psali zde.

Tip: Pokud máte obří plyšáky, můžete je v zimě vystrčit ven na terasu nebo balkon. Musí ale pochopitelně mrznout.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu