Přírodní hnojivo ze spíže ocení pokojovky i rostliny na záhoně

Tipy a inspirace 09. března 2021 | 09:00 — Marie Drahá
Rozkvetlá okna i záhony jsou snem téměř každé ženy. Aby rostlinky dobře prospívaly, vyžadují pravidelné hnojení. Chystáte se brzy navštívit zahradnictví? Zapomeňte na chemické prostředky a jako přírodní hnojivo využijte věci, kterých se doma běžně zbavujete.
Další 4 fotografie v galerii
Rostliny je třeba hnojit i během sezony pravidelně / Depositphotos

Každé rostlině je třeba občas trošku pomoct. Podmínkou pro její kvalitní růst je vhodná zemina a také dobré hnojivo, které obsahuje látky potřebné k tomu, aby se květině co nejlépe dařilo. Pokud nemáte k dispozici kompost, vystačíte si i se zbytky v kuchyni. Lze je využít u pokojových rostlin, ale také na záhoně před domem.

Růže milují banánové slupky

Celá řada pěstitelů růží doporučuje jako hnojivo banánové slupky. Nejenže dodají rostlinám na zahradě spoustu živin, ale rovnou je ochrání před mšicemi. Stačí slupky nasekat na menší kousky a záhon jimi posypat. Celkový dojem řešit nemusíte, slupky se totiž v zemině brzy rozloží. Pokud se chystáte teprve sázet, klidně vhoďte celé slupky před sázením do díry. Banánové slupky obsahují spoustu draslíku a růže díky nim získají větší množství velkých květů. Prospívají také zelenině. V zimě se dají slupky skladovat v mrazáku.

Kávová sedlina pomůže azalkám

Lógr z turecké kávy je bohatý na dusík, na rozdíl od nejrůznějších chemických přípravků s ním ale rostliny nepředávkujete. Pomáhá navíc chránit květiny před škůdci. Do půdy se uvolňuje postupně a dlouhodobě. Prospěje růžím i azalkám, stejně tak rajčatům nebo borůvkám. Šálek plný sedliny smíchejte se třemi litry vody a roztok rozlijte kolem rostlin. Kávovou sedlinu lze použít také u pokojových rostlin, tam je však třeba si pohlídat, aby nezačala plesnivět. Po několika dnech je lepší lógr sebrat.

Vaječné skořápky pro dobrá rajčata

Skořápky od vajíček jsou skvělým zdrojem vápníku, který ocení všechny rostliny včetně rajčat a paprik. Pomáhá totiž bránit květy před uhnitím. Před použitím je nutné skořápky pořádně vymýt, doporučuje se také zahřát je v mikrovlnné troubě, aby se zneškodily veškeré bakterie. Připravené skořápky se nadrtí a směsí lze posypat záhony nebo je rovnou promíchat se zeminou.

Prošlé koření odežene škůdce

Věděli jste, že tymián či rozmarýn, kterými běžně ochucujete pokrmy, si dokážou výborně poradit se škůdci na zahradě? Až se vám stane, že objevíte v kuchyni sáček s prošlým datem spotřeby, nevyhazujte jej, ale použijte na záhoně. Stačí koření smíchat s vodou nebo olejem a květiny směsí postříkat. Od nechtěného hmyzu ochrání rostliny také skořice nebo chilli.

Lidské vlasy rostliny vyživí

Padají vám vlasy a občas se stane, že vyhazujete do koše celý chomáč? Může být ještě užitečný. Lidské vlasy jsou totiž podle provedených studií velkým zdrojem živin pro rostliny. Není nic jednoduššího, než udělat poblíž kořene květiny prstem důlek, do něj vložit vlasy a zakrýt zeminou.

Další tipy

Jako další přírodní hnojivo lze využít také kompostovaný slepičí, koňský nebo kravský hnůj, mořské řasy, psí a kočičí krmivo, posekanou trávu a dokonce i lidskou moč. Míchá se s vodou v poměru hedna ku osmi a může být i součástí kompostu. Dále čtěte: Se stříháním živého plotu začněte už nyní. Díky správné péči se stane ozdobou zahrady.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu