Praktický a hezký konferenční stolek zvládnete vyrobit i sami doma. Stačí vám dva květináče a kus desky

Tipy a inspirace 13. května 2021 | 12:34 — Helena Malá
Konferenční stolek by měl být v každém obývacím pokoji. Poslouží vám jako odkládací plocha a celkově místnost zútulní. Pokud je vám líto za něj utrácet majlant, vyrobte si jej sami. Je to jednodušší, než si asi myslíte.
Další 3 fotografie v galerii
Kulatý konferenční stolek působí útulněji než hranatý / Pixabay

V posledních letech se těší oblibě kulaté konferenční stolky, jaké si pamatujete z obýváků vašich babiček či prababiček. Působí elegantně a hodí se i do menších místností, protože nezaberou tolik místa. Pokud vás už klasické hranaté konferenční stolky omrzely, možná vás osloví. A nemusíte za ně utrácet velké peníze, poradíme vám, jak si kulatý stolek na odkládání kávy či novin vyrobíte i sami doma.

Než se ale pustíte do jeho výroby, měli byste vědět, jaké jsou výhody i nevýhody kulatých konferenčních stolků. Pokud máte doma děti, kulatý stolek určitě oceníte, protože oblý tvar eliminuje riziko různých úrazů spojených s pády a nárazy na ostré hrany nábytku. Kulatý tvar také přirozené působí příjemnějším dojmem, který každému interiéru dodá jemnost a zútulní jej. Na druhou stranu ale musíte počítat s tím, že na něj nedáte tolik věcí jako na hranatý stolek.

Pokud jste tedy zvážili všechna pro a proti a hodláte kulatému konferenčnímu stolku dát šanci, poradíme vám, jak jej snadno vyrobit.

Co budete potřebovat

  • dva plastové květináče kónického tvaru
  • dřevěnou kulatou desku
  • lak na dřevo dle výběru
  • barvu ve spreji dle výběru
  • lepidlo
  • brusný papír

Květináče nastříkejte podle gusta

Plastové květináče budou tvořit nohu stolku, takže půjde o výrazný prvek. Proto je třeba jim dodat barvu, která bude ladit se zbytkem interiéru. Pokud se bojíte výrazného odstínu, zvolte nějakou univerzální barvu, třeba bílou, černou nebo hnědou. Dobře vypadá i stříbrná nebo zlatá.

Aby barva působila přirozeným dojmem, pořiďte si v hobby marketu barvu ve spreji. Raději ale nastříkejte více tenčích vrstev než jednu silnou, ať vám barva nesteče a nevytvoří nevzhledné kapance. Nabarvené květináče nechejte důkladně vyschnout.

Bez lepidla to nepůjde

Jakmile máte květináče nabarvené a usušené, můžete je slepit k sobě. Podobně jako v případě dřeva neko kovů je vhodné lepené plochy plastu zdrsnit smirkovým papírem se zrnitostí 180 až 220 a odmastit lihem, isopropanolem či speciálními odmašťovači. Pak květináče slepte vhodným lepidlem na plast a to dny k sobě. Jedna širší část květináče bude stát na zemi, druhá širší část bude nahoře. Na ni pak přijde dřevěná deska.

Zvolte velikost desky

Velikost horní dřevěné desky zvolte podle svých představ a hlavně prostorových možností. Jakmile budete mít jasno o průměru desky, oslovte nějakého šikovného stolaře, který vám desku rád uřeže. Můžete se s ním rovnou domluvit i na povrchové úpravě. Pokud jste ale šikovní, zvádnete si desku nalakovat i sami doma.

Připravenou desku nakonec nalepte na nohu vytvořenou z květináčů. Aby vše dobře drželo, můžete na desku dát nějaké závaží (třeba několik knih). Jakmile spoj zaschne, můžete dát stolek na své místo a začít jej využívat. Originální konferenční stolek můžete vyrobit i ze starého cestovního kufru, návod jsme psali v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu