Voda z brambor má mnoho využití. Jako přírodní hnojivo vás zbaví mšic

Tipy a inspirace 22. května 2021 | 10:06 — Marie Drahá
V kuchyni se často zbavujeme věcí, které mohou mít další využití. Příkladem jsou slupky od zeleniny, kávová sedlina nebo také voda z brambor. Kromě toho, že z ní uvaříte chutnou česnečku, vyleští i příbory a prospěje vaší zahrádce.
Další 3 fotografie v galerii
Využít se dá voda ze syrových i vařených brambor, se solí i bez soli / Pixabay

Brambory představují od nepaměti levný zdroj obživy. Už naši předkové je vařili na sto různých způsobů, protože se jednalo o jednu z plodin, kterou si sami dokázali vypěstovat na poli. Brambory jsou chutnou přílohou nejrůznějších masových pokrmů, častou součástí salátů i polévek. Dokážete je však využít skutečně celé?

Slévat vodu do dřezu je škoda

Brambory samy o sobě obsahují celou řadu vitaminů i minerálů. Přestože vařením část z nich ztrácí, stále nám dodávají spoustu živin, které zůstávají také ve vodě. Pokud jste až dosud vodu z brambor slévali do dřezu, nedělejte to. Prospěšná je šťáva ze syrových i vařených brambor. V domácnosti se dá využít hned na několik způsobů.

Nejbohatější na enzymy a vitaminy je šťáva ze strouhaných syrových brambor. Někteří ji dokonce označují za přírodní antibiotikum. Doporučuje se pít před jídlem při pálení žáhy, léčí také záněty v ústech, které jsou spojeny se zápachem. Šťáva z brambor pozitivně ovlivňuje trávení a hodí se při obtížích se žaludkem. Úžasně také prospívá kůži. Použijte vodu z brambor jako pleťové tonikum, přidejte si ji do koupele, pokud trpíte na ekzémy nebo suchou kůži.

Spraví vám žaludek, ochrání vaše rostliny

Dobrou službu vám prokáže také voda z vařených brambor. Také se dá kloktat nebo pít, zklidní například žaludek po kocovině. Vychladlou vodou z brambor bez soli si můžete umýt vlasy, budou se krásně lesknout. Stejně tak ji můžete nalít do rozprašovače a zalít nebo postříkat rostliny. Krom toho, že jim dodáte spoustu živin, je navíc ochráníte proti mšicím.

Jste zvyklí solit? Ani pak vodu z brambor nevylévejte. V domácnosti s ní vyleštěte připálené sklo na dvířkách trouby, připečený hrnec a veškeré sklo nebo příbory. Budou jako nové. Bramborová voda pomáhá odstranit mastnotu a vyčistí i zašedlé povlaky. Proto se hodí také na čištění stříbrných šperků. Dále čtěte: Mramor může poleptat šťáva i mléko. Tipy, jak se skvrn co nejlépe zbavit.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu