Ptáčci už nemají problém sehnat potravu, často jim ale chybí voda. Vytvořte jim pítko, budou nadšení

Tipy a inspirace 03. června 2021 | 16:18 — Helena Malá
Krmítka pro ptáky jsou v českých zahradách už docela rozšířená, lidé však často zapomínají na to, že opeřenci potřebují ke svému životu nejen krmivo, ale i vodu. Pokud rádi sledujete ptačí život a s oblibou se zaposloucháváte do jejich veselého cvrlikání, určitě jim nějaké pítko pořiďte. Za chvíli se bude vaše zahrada ptáky doslova hemžit.
Dalších 8 fotografií v galerii
Voda je pro ptáčky stejně důležitá jako krmivo / Depositphotos

Voda je pro ptáky životně důležitá, obzvláště v horkých dnech. Jenže v létě mnoho přirozených zdrojů vody vysychá a ptáci jsou pak vděční doslova za každou kapku. Pokud jim na zahradě dopřejete přístup k vodě, budou se k vám slétat z širokého okolí.

Pítko může mít mnoho podob

To, jakou podobu bude vaše pítko mít, záleží čistě na vás. Pokud zvolíte hezkou fontánku, stane se ozdobou vaší zahrady a ještě k vám přiláká opeřence z širokého okolí, kteří se v ní nejen napijí, ale také ji využijí k osvěžující koupeli. Jestli se vám nechce utrácet, vytvořte ptákům jednoduché pítko z mělké nádoby nebo z misky pod květináč. Ať už zvolíte jakýkoliv typ, vždy by mělo být pítko podle České společnosti ornitologické maximálně 5 až 8 cm hluboké. Ideálně volte takové, které nemá moc rýh. Nebudou se pak v něm tolik usazovat nečistoty, což značně usnadní jeho údržbu. Nepořizujete ani pítka kovová, která se v létě příliš zahřívají a v zimě namrzají.

Čistota musí být

Tak, jako je třeba pravidelně čistit krmítko, je nutné myslet i na údržbu pítka. Pokud v něm máte stojatou vodu, měňte ji klidně každý den. Jednou za týden nádobu vydrhněte kartáčem. "Pokud se v pítku usazují řasy, použijte roztok octa a vody v poměru 1 : 9," radí Česká společnost ornitologická.

Důležitou roli hraje umístění

Hodně podstatné je umístění pítka. Je třeba najít takové místo, které bude ve stínu, protože voda se na slunci rychle kazí a odpařuje. Pro bezpečnost ptáků je třeba vyybrat také stanoviště, na kterém budou mít dostatečně přehled o případných predátorech. Pokud je pítko nízko a mohla by ptáky překvapit třeba kočka, bude dobře, když od něj budou keře, ve kterých by se mohla ukrývat, alespoň pět metrů daleko. "Naopak v delší vzdálenosti je růst stromů nebo keřů žádoucí. Ptáci po koupeli rádi využijí úkryt, ve kterém si v klidu vysuší peří a natřou si jej sekretem kostrční žlázy, aby jim nepromokalo," prohlásili odborníci z České splečnosti ornitologické. Pítko také neumisťujte v blízkosti prosklených ploch, do kterých by mohli ptáci narazit.

Vodu ptáci ocení i v zimě

Mějte na paměti, že ptáci potřebují pít i v zimě. Zejména v mrazivých dnech pro ně bývá těžké najít zdroj vody. Aby voda v pítku nezamrzala, můžete do ní položit malý míček. I s drobnými záchvěvy větru se bude po hladině pohybovat a kolem sebe udrží alespoň trochu vody nezamrzlé. O tom, jak na zahradě vytvořit romantické krmítko pro motýly, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu