Vytvořte si z pokojovek slušivé zátiší. Dejte je pod strop, zavěste je na trám

Tipy a inspirace 20. srpna 2021 | 10:35 — Marie Drahá
Pokojové rostliny nejčastěji skončí na komodě nebo parapetu. Existují však další možnosti, kam je v bytě umístit. Pokud chcete interiér příjemně oživit, vsaďte také na netradiční místa. Využít se dají poličky, trámy i starý žebřík.
Dalších 5 fotografií v galerii
Rostlinám sluší, pokud je zkombinujete s knihami / Depositphotos

Zázemí pro pokojovky je vždy nutné vybírat s ohledem na to, jaké mají požadavky na světlo a vlhkost vzduchu. Většině rostlinám vyhovuje rozptýlené světlo a polostín, některé bez potíží přežijí kuchyňské výpary nebo vlhčí vzduch v koupelně. Pak jsou druhy, které jsou nenáročné, vhodné i pro naprosté začátečníky, a ty lze umístit prakticky kamkoliv. Zelenec, ledviník, lopatkovec, zamiokulkas nebo taková řasokoule.

Vytvořte si skupiny rostlin

Když vedle sebe postavíte dvě stejné komody, vypadá to dobře. Podobně to funguje i s rostlinami, přestože trošku v jiném gardu. Máte pokojovky různě rozptýlené po místnosti? Především menším rostlinkám sluší, pokud je uspořádáte na poličku do skupin. Vytvoří zelené zátiší, které jen tak nepřehlédnete. Z praktického hlediska si navíc jenom pomůžete.

Skupinu rostlin lze doplnit převislými druhy a umístit je na poličku pod stropem. Prázdné místo rázem dostane nové využití. Můžete si pořídit stolky s více plochami a ty nechat vyniknout. Ve větších skupinách vypadají dobře také kaktusy, ani na ně při zvelebování bytu nezapomínejte. Zajímavým tipem může být i menší rozkládací žebřík, který obklopíte květinami. A máte další netradiční tip pro oživení svého interiéru. Dále čtěte: Městské džungli sluší monstera i břečťan. Hodí se také kaktusy.

Konferenčnímu stolku dodá šmrnc

Povalují se vám na konferenčním stolku časopisy a ovladač? Jistě si na něj rádi odložíte odpolední šálek s kávou, pokud stolek doplníte menší pokojovkou. Skvěle nahradí i řezané květiny na kuchyňském stole. Ostatně pokud umístíte jeden z květináčů na kredenc nebo do některé z polic nad linku, kuchyně bude zase vypadat o něco útulněji.

Samostatnou kapitolou jsou rohy místnosti, do kterých se obvykle nevejde žádný nábytek a občas se v nich hromadí nepořádek. Kouty jsou přitom ideálním místem pro veliké rostliny typu monstera nebo palma. Sluší nejen obývacím pokojům, ale také chodbám nebo ložnicím. Velkou parádu uděláte s rostlinami také na schodištích. Mohou tvořit skupinu v mezipatře, viset ze stropu a dozdobit okolní parapet.

Viset mohou z trámu nebo žebříku

Jestli bydlíte ve starším domě nebo podkroví s odhalenými trámy, neváhejte je využít jako poličky pro pokojové rostliny. Kytky mohou viset v místnosti v závěsných květináčích nebo ve skleněných baňkách. Pro jejich umístění můžete využít v koupelně starší žebřík, který umístíte pod stropem v horizontální poloze. Z pokojovek si můžete vytvořit živý obraz.

Možností, jak je v interiéru využít, je nekonečné množství. Šetřit s nimi nemusíte. Kytky znamenají život, uklidňují a dodávají nám pozitivní energii. Starat se o ně rozhodně vyplatí.

Zdroj: www.realhomes.com, living.iprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu