Dírky na oblečení mohou způsobovat moli, ale také špatný způsob praní

Tipy a inspirace 25. srpna 2021 | 13:33 — Marie Drahá
Chcete si obléct své oblíbené triko a najednou zjistíte, že je na něm malá dírka? A není to poprvé? Důvodů může být několik. Buďto je na vině pračka, anebo způsob, jakým perete prádlo. Také se vám v šatníku mohli zabydlet moli.
Další 3 fotografie v galerii
Nepříjemnému zjištění čelíme často při žehlení prádla / Depositphotos

Špatná kvalita materiálu je častou příčinou toho, že se oblečení opotřebuje rychleji a během praní na něm mohou vznikat díry. Pokud se tvoří nejčastěji v oblasti břicha, důvodem je pravděpodobně pásek od kalhot, cvočky nebo zipy. Stejné doplňky na oblečení ale mohou trhat prádlo také během samotného procesu praní. Zipy u všech kalhot i mikin je třeba před spuštěním pračky důkladně zapnout.

Důkladné třídění je prevence

Chcete se vyvarovat toho, že vám zipy a spony protrhnou letní triko? Pak je určitě nevkládejte do pračky současně. Myslete však na to, že dírku na oblečení může způsobit i obyčejné zapínání od podprsenky. Spodní prádlo je nutné prát ve speciálním pytlíku, nikoliv společně s ostatním oblečením. Jeho důkladné roztřídění bývá tedy prevencí číslo jedna.

Jestli třídíte prádlo opravdu důkladně, problém může způsobovat také samotná pračka. Pokuste se pořádně prozkoumat buben, zda v něm neuvízla sponka, svorka, šroubek, který vypadl z kapsy nebo cokoliv, co by mohlo tenkou tkaninu protrhnout. Dále čtěte: Neutrácejte majlant za servis. Běžné poruchy myčky můžete vyřešit i sami.

Levandule proti molům

Dírky nepravidelných tvarů pocházejí obvykle od molů. Jestli se vám drobní motýlci zabydleli v šatníku, bude nutné veškeré oblečení vyprat a kompletně vyčistit vnitřní stěny skříně. Poté nezapomeňte pověsit mezi vyprané prádlo levanduli nebo mýdlo, které škůdce odpuzují. Pořídit si lze také speciální repelent proti molům nebo past na moly.

Zdroj: thespruce.com, lepsija.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu