Při praní bílého a barevného prádla hraje teplota vody roli. A to zásadní

Tipy a inspirace 27. srpna 2021 | 13:53 — Mirka Malá
Správná teplota vody je při praní prádla klíčová, ať se povídá cokoliv. Teplota vody totiž určuje sílu samotného procesu čištění. A proto je pro každý druh prádla podstatná jiná teplota vody.
Další 3 fotografie v galerii
Příliš teplá voda prádlu nesvědčí / Depositphotos

Správná teplota vody zajišťuje nejen efektivnější čištění, ale také snižuje riziko poškození látky. Jak a co tedy správně prát?

Teplejší voda pro bílé prádlo

To není asi překvapivá informace, ale ne vždy to platí. Některá vlákna se bohužel mohou srazit nebo poškodit v horké vodě (okolo 50 stupňů Celsia, zatímco se zase důkladně nevyčistí v chladné vodě (pod 30 stupňů  Celsia). Takže co zbývá? Prát bílé na 30, maximálně 40 stupňů Celsia. Abyste měli jistotu, že vaše bílé oblečení bude po praní opravdu čisté i při nižších teplotách, perte je na jemnější cyklus.

Na barevné prádlo chladnější voda

Skutečně časy, kdy se vyvářelo a pralo na vysoké teploty, jsou nenávratně pryč. Pokud si chcete zachovat oblečení co nejdéle bez poškození, nižší teploty vody při pracím cyklu jsou klíčové. A to platí i pro barevné prádlo.

Vzhledem k tomu, že barevné látky jsou zkrátka obarvené, mohou snadno v horké vodě vyblednout. Takže barevné prádlo stejně jako látky složené z jemných tkanin, jako je kašmír, hedvábí nebo vlna, byste vždy měli prát ve studené vodě. A perte rovněž na jemnější cyklus s co největším množstvím chladnější vody, aby se prádlo mohlo volně pohybovat v pračce.

Pokud si nevíte rady, volte raději chladnější vodu

Abyste zabránili špatnému vyprání vašich milovaných oděvů a ložního prádla při nesprávné teplotě, vždy používejte raději ten nejchladnější cyklus, který na pračce máte. A to zejména v případech, kdy například u nějakého kusu oblečení či jiného prádla nevíte, jak ho prát. Tím minimalizujete riziko případného poškození. Dále čtěte: Praní nejen krajkového prádla jde i bez chemie. Účinné postupy pro extra jemný materiál.

Zdroj: Martha Stewart.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu