Příliš mnoho pracího prostředku, zapnuté knoflíčky. Lidé se při praní dopouštějí stále stejných chyb, které prádlo ničí

Tipy a inspirace 22. září 2021 | 15:12 — Zuzana Procházková
Pro někoho je praní prádla o tom, posbírat všechno použité oblečení a hodit je do pračky. Jiným není zase proti srsti kombinace spodního prádla a povlečení. V obou případech však ani sebelepší pračka vaše prádlo neochrání před poničením. Podíváme se proto, jakých nejčastějších chyb je potřeba se při praní vyvarovat.
Další 3 fotografie v galerii
Vyhýbejte se při praní nejčastějším chybám, které prádlo ničí / Depositphotos

Spousta lidí žije v domnění, že pračky jsou dnes na takové úrovni, že není třeba třídit materiály, barvy nebo druhy prádla. To je však velký omyl. I pokud vlastníte takzvanou chytrou pračku, je potřeba dbát určitých pravidel při praní, jinak se vám oblečení velmi rychle poškodí.

1. Dáváte příliš mnoho pracího prostředku

Mohlo by se zdát, že čím více pracího prostředku použijeme, tím lépe bude prádlo vyprané. Pravda je však opakem. Při praní je třeba se přesně řídit instrukcemi na obalu daného pracího prostředku a nikdy nedávat více. Při přemíře pracího prostředku na jednu dávku praní se můžu vytvořit v pračce pěna, která se jednak z oblečení už nevymáchá, a zadruhé vám může vytéct otvory na prací prášek. Oblečení tak zůstane akorát zalepené a stejně bude ve výsledku potřeba vše znovu přeprat.

2. Netřídíte prádlo podle materiálu

Další velmi častou chybou v souvislosti s pracími návyky je třídění oblečení. Mnoho lidí totiž v dobré víře ušetřit prací cykly spojuje várky dohromady, než aby jela pračka poloprázdná. Může však nastat velký problém. Pokud například dáte dohromady klasické bavlněné oblečení s nějakými kousky z hedvábí nebo krajky, téměř s jistotou se vám dříve nebo později zničí. Bavlna snese při praní i vyšší teploty, oproti tomu materiál jako krajka, satén, viskóza nebo hedvábí je nutné prát na nízké teploty a při nízkých otáčkách.

3. Nezapínáte zipy, a naopak zapínáte knoflíčky

Pokud perete oblečení nebo například povlečení se zipy, je nutné, aby byly zipy zapnuté a v ideálním případě ještě oblečení obrácené na ruby. Díky tomu ochráníte ostatní věci v pračce před poškozením od zipu. Oproti tomu oblečení na knoflíčky je zase potřeba nechat rozepnuté. Při praní se tak šetří nitě kolem knoflíčků i dírky samotné.

4. Používáte jeden univerzální prostředek na praní

Při praní také dbejte na vhodný výběr pracího prostředku. Není dobré používat jeden univerzální gel na praní na všechno, protože se tak oblečení může postupně zaprat, ztratit barvu nebo se poničí jeho materiál. Tuto situaci lze například ilustrovat na funkčním oblečení. To je vyrobeno ze speciální membrány, kterou univerzální prostředky na praní prokazatelně narušují. Velmi brzy se pak může stát, že vaše nepromokavá bunda ztratí tuto vlastnost.

5. Po vyprání a odebrání prádla pračku zavřete

Jakmile doperete, nezavírejte pračku ani uzávěr na prací prostředky. Zejména u praček s předním plněním dochází k nahromadění bakterií kolem dveří, prostor zůstává vlhký, což vede ke vzniku plísní. Nechte proto po vyprání pračku otevřenou, dokud nebude vnitřní část a dvířka suchá.

6. Zanedbáváte péči o pračku

Pračku byste měli pravidelně čistit a dezinfikovat. Postupem času se v pračce usazuje špína, tvoří se vodní kámen, což vede ke zhoršení kvality praní. Abyste tomuto předešli, tak pračku pravidelně čistěte. Obecně se doporučuje jednou za čtvrt roku pustit pračku na nejvyšší teplotu a nechat ji projít jedním pracím cyklem bez ždímání. Dále alespoň jednou měsíčně vyčistěte a vydezinfikujte gumové těsnění kolem dvířek a zásobník na prací prostředky. Dále čtěte: Pět častých zlozvyků při uklízení domácnosti, se kterými se vyplatí skoncovat.

Zdroj: bhg.com, urbancompany.com, kellysdrycleaners.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu