V hydroponickém květináči rostou rostliny jako divé. Pořiďte si jej a budete mít bylinky i zeleninu po celý rok

Tipy a inspirace 09. října 2021 | 09:39 — Kateřina Kofroňová
Je to pár týdnů, co slunce ještě hřálo naplno a vám už teď chybí letní zahrádka a pěstování bylinek či zeleniny? S tím vám skvěle pomůže hydroponické zahradničení, díky kterému můžete pěstovat vaše oblíbené potraviny v pohodlí domova po celý rok.
Dalších 5 fotografií v galerii
Díky hydroponickým systémům můžete pěstovat zeleninu doma po celý rok / Se souhlasem Kateřiny Kofroňové (vlastní foto)

Hydroponické zahradničení je způsob pěstování rostlin bez klasické půdy. Dává nám možnost celoročně pěstovat obrovskou škálu bylinek, zeleniny a dokonce i některých druhů ovoce uvnitř našeho domova, a to bez ohledu na to, co dělá matka příroda za dveřmi našeho domu. Tento způsob zahradničení ocení zajisté i ti, kteří nemají vlastní zahradu ani balkon.

Hydroponický systém nezabere mnoho místa, bude fungovat téměř kdekoli a rostliny budou růst rychleji, než kdyby rostly v zemi. Není proto těžké pochopit, proč se hydroponické zahradničení rychle stává oblíbeným způsobem pěstování rostlin ve chvíli, kdy venku to již není možné.

Aby rostliny rostly, potřebují vodu, sluneční světlo, oxid uhličitý a živiny. V klasické zahradě musí kořeny rostlin hledat živiny v půdě. V hydroponických zahradách jsou živiny rozpuštěny ve vodě, která obklopuje kořeny, takže rostliny mají ještě snadnější přístup k výživě, kterou potřebují. A výsledek? Rostliny mají tendenci růst velmi rychle.

Jak to celé funguje

Všechny hydroponické systémy obsahují nádrž nebo jinou nádobu, zdroj živin (obvykle roztok) a samozřejmě vodu. Mnoho z nich je také vybaveno světlem, určitým druhem půdy, jako třeba keramzitem, kokosovou drtí, perlitem nebo rockwoolem, a dále vzduchovým čerpadlem, pokud rostou rostliny přímo ve vodě. Rostlinám je pak potřeba poskytovat vhodný živný roztok a dostatek světla.

Na bylinky nebo záhon?

Pokud jde o velikost, hydroponické nádoby pro domácí pěstitele se mohou pohybovat od malých, které jsou určeny pro pěstování jedné byliny, až po dostatečně velké, ve kterých je možné pěstovat i několik rostlin.

Typy hydroponických systémů

Existují různé druhy hydroponických systémů. V některých se kořeny rostlin doslova koupají ve vodě, v jiných jsou rostliny zasazeny do určitého druhu půdní náhražky, jako je například rašelinový mech, kokosové vlákno, stará kůra, perlit nebo hliněné oblázky. Ovšem přítomnost půdy zvyšuje pravděpodobnost výskytu rostlinných škůdců, proto je lepší pořídit systém bez půdy, čímž snížíte šanci, že se s těmito problémy setkáte.

Vhodný pro alergiky

Absenci klasické půdy ocení také alergici, jelikož při pěstování v hydroponických květináčích nepřijdete do styku se sporami plísní, ani nebudete řešit škůdce, kteří v půdě žijí. Také se vám nestane, že byste museli odstraňovat plevel či mech, který rovněž nemusí alergikům dělat dobře. Také čtěte: Ředkvičky, mrkve a další druhy zeleniny, které hravě stihnete vypěstovat i nyní na podzim.

Zdroj: miraclegro.com, wired.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu